Att Konkurrensverket inte alltid finner felaktigheter som är värda att driva vidare är fjolårets gryningsräd mot Sundsvall Energi och Umeå Energi exempel på.
Det var efter Örnsköldsviks kommuns avfallsupphandling som Konkurrensverket misstänkte olagligt kartellsamarbete mellan två kommunala energibolag och genomförde en, så kallad, gryningsräd. Vid en undersökning har Konkurrensverket rätt att få tillträde till lokaler, markområden, transportmedel och andra utrymmen. De har dessutom rätt att granska och ta kopior av bokföring och andra affärshandlingar samt begära muntliga förklaringar på platsen.
Sundsvall Energi och Umeå Energi hade, enligt verket, lagt ”anmärkningsvärt höga” och ”identiska” bud. Konkurrensverket misstänkte att företagen inte räknat med att andra företag skulle ge sig in i upphandlingen. Upphandlingen vanns av ett mindre företag, Sebnor Recycling, från Timrå. Haken var att vinnaren saknar egen förbränningskapacitet. Det faktum att konkurrenterna i upphandlingen nekat till att ta emot avfallet spädde på den övervakande myndighetens misstankar.
Nu är utredningen klar och den har sammantaget inte visat på någon otillåten verksamhet. Konkurrensverkets beslut har därför inneburit att utredningen avslutas utan åtgärd för båda de utredda företagen.
– Det känns självklart väldigt bra att Konkurrensverket beslutat att lägga ned utredningen. Vi har hela tiden varit övertygade om att vårt agerande har varit korrekt, säger Anders Jonsson, vd för Sundsvall Energi.
Konkurrensverket har möjlighet att göra oanmälda undersökningar hos företag, så kallade gryningsräder, för att få fram bevismaterial. För att de ska få genomföra en gryningsräd krävs ett beslut från Stockholms tingsrätt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer