Sedan slutet av augusti är Maria Öhman inköps- och upphandlingschef på Sigtuna kommun. Hon lockades av kommunens beslut att prioritera inköpsfrågorna.
– Här finns ett tydligt fokus på inköpens strategiska betydelse, vilket är en förutsättning för att lyckas. Jag hade aldrig tagit jobbet om jag skulle brottas med den högsta ledningen, säger hon och tillägger:
– Och efter att ha pendlat ut från kommunen i över 30 år kan jag äntligen cykla till jobbet.
Hon kommer närmast från Upphandlingsmyndigheten där hon arbetat med innovationsupphandling och som projektledare för regeringsuppdraget att stimulera ändamålsenliga inköpsorganisationer.
– När jobbet i Sigtuna dök upp var det som att se en dörr öppna sig. Det känns otroligt roligt att få omsätta teori i praktik, konstaterar Maria Öhman.
I sitt nya uppdrag leder hon en enhet med åtta personer som arbetar med inköp, e-handel, upphandling och avtalsuppföljning.
– Mitt mål är att vi som team växer ihop under hösten, säger Maria Öhman, som trots en lång karriär bara arbetat med offentlig upphandling i åtta år på köparsidan.
Innan Upphandlingsmyndigheten jobbade hon i fyra år som upphandlare av medicinteknisk utrustning till sjukhuset Nya Karolinska. Men när utrustningen var på plats valde hon att lämna Region Stockholm.
– Det var en fantastiskt rolig tid. Men när uppdraget var klart såg jag inga tydliga vägar att utvecklas hos samma arbetsgivare, förklarar hon.
Att upphandla medicinteknik var desto mer naturligt. Innan hon tog klivet in i upphandlingsvärdlen arbetade hon i flera olika roller i ett internationellt läkemedelsföretag i tolv år.
– Jag har ramlat över saker för att jag är nyfiken, men vården är min röda tråd. Under fem år var jag också administrativchef på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan där jag jobbade mycket med kvalitetsfrågor, säger Maria Öhman som är utbildad biomedicinsk analytiker.
Hon beskriver sig som en prestigelös chef som drivs av viljan att förändra.
– Min uppgift är att se till att gruppen mår bra och utvecklas. Bra kommunikation med ledningen och verksamheterna är en förutsättning för att lyckas. Det handlar om att kroka arm och tillsammans ge medborgarna det bästa för skattepengarna.
På fritiden hämtar hon gärna kraft i naturen. Hon är också en hängiven biodlare.
– Jag gillar när det är lite svårt. Ett bisamhälle är en superorganism där alla har ett gemensamt mål men med olika roller. Drottningen är så klart viktig men hon klarar sig inte en dag utan alla bin som samlar nektar och matar alla nya bin. När hon själv är för gammal samspelar hon med sina bin för sömlöst byta ut sig själv. Det är en häftig liknelse till hur vårt samhälle skulle kunna fungera, säger Maria Öhman.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer