Gnesta kommun har fått svidande revisorskritik för en stor mängd direktupphandlingar. Vatten- och avloppsnäten har varit så eftersatta att kultur- och teknikförvaltningen har ansett sig tvingad till akuta snabbeställningar.
Redan innan Konkurrensverket valde ut kommunen för sin djupgranskning inleddes en upphandling av ramavtal inom tekniksektorn. Den är nu klar.
Gnesta kommun har upphandlat ramavtal för 14 kompetenser inom tekniska området. Områdena är arkitekt, arkeolog, byggledning och projektledning, bygglov och bygganmälan, elingenjör, exploateringsstöd, geoteknik, landskapsarkitekt, markkonsult, miljö, planarkitekt, trafikplanerare, VA-konsult och VA-process.
Sammanlagt 108 anbud inkom. Tre leverantörer har valts ut inom respektive område.
Förnyelsebehovet inom VA-området är fortsatt stort. Dricksvattnet har fått en hel del anmärkningar och kommunen är anmäld till åklagare för en alltför hög halt av syreförbrukande ämnen i Gnesta reningsverk.
Omfattande insatser planeras och genomförs för närvarande i VA-verksamheten. Andra aktuella områden för avrop från det nya ramavtalet är projektering för byggande av gång- och cykelvägar, bostadsexploatering och centrumutveckling.
Risk finns dock för att den påbörjade ”upphandlingsvändningen” kan gå i stå. Kommunens upphandlingsstrateg har slutat efter mindre än ett år på jobbet och kommunchefen Nils-Erik Selin räknar med att det kan dröja ett tag innan en ny kraft finns på plats.
– Det bör definitivt finnas någon efter sommaren, men helst före dess. Om vi behöver göra någon upphandling får vi ta in konsulthjälp för det, säger han till Södermanlands Nyheter.
Gnesta tillbaka på spåret
Samtidigt som Konkurrensverket valt ut Gnesta för specialgranskning förlorar kommunen sin upphandlingsstrateg. Till glädjeämnena hör att ramavtal inom tekniksektorn är klara.
| 2015-03-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer