Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Godtyckligt systemfel – inför skyldighet begära förtydligande

Juridisk krönikaUpphandlande myndigheters möjlighet, enligt 9 kap. 8 § LOU, att inhämta förtydliganden och kompletteringar är just en möjlighet och inte en skyldighet. Det är alltså upp till upphandlarens att bestämma om ett oklart anbud ska förkastas eller förtydligas. Carl Bokwall, Per-Owe Arfwedson och Lina Håkansson Kjellén, Bokwall Rislund Advokatbyrå, undrar varför godtycke ska få styra ett förtydligande.

| 2016-10-05

Varken av upphandlingsdirektiven eller av svensk upphandlingslagstiftning följer en skyldighet för en upphandlande myndighet att begära kompletteringar eller förtydliganden av anbudsgivare vars anbud är oklart i något avseende. Att så är fallet har bekräftats i såväl EU-domstolens praxis som i svensk praxis.

En upphandlande myndighet avgör alltså själv om ett förtydligande eller en komplettering ska begäras in, förutsatt naturligtvis att detta kan ske utan risk för särbehandling eller konkurrensbegränsning.

Vad finns det egentligen för skäl att inte kräva att den upphandlande myndigheten begär in ett förtydligande eller en komplettering? Ett argument är att anbudsgivare ska vara omsorgsfulla vid anbudsgivningen och att det inte ankommer på den upphandlande myndigheten att ”läka brister” i anbud. En skyldighet att begära in förtydliganden och kompletteringar riskerar därför medföra sämre anbud.

En annan invändning skulle kunna vara att en sådan skyldighet riskerar att medföra svåra gränsdragningar avseende när skyldigheten inträder och vad som utgör en tillåten respektive en otillåten komplettering (låt vara att den senare problematiken redan förekommer i de fall där myndigheten väljer att begära in förtydliganden) och att en felbedömning allt som oftast innebär en överträdelse av likabehandlingsprincipen.

Detta är i sig vettiga invändningar (det finns säkert fler), men frågan är om inte behovet av tydliga spelregler och att motverka godtyckliga beslut under upphandlingar ändå väger över och kräver en sådan skyldighet? Ett exempel kan få illustrera.

Anbud lämnas av tre anbudsgivare, A, B och C. Anbudsgivare A har det lägsta priset och skulle tilldelats kontrakt om det inte förekommit en otydlighet i anbudet i förhållande till ett obligatoriskt krav. Anbuden från B och C uppfyller samtliga krav men ligger högre i pris än A.

Omständigheterna är sådana att anbudsgivare A genom ett förtydligande skulle kunna undanröja tvetydigheten i anbudet (utan risk för särbehandling eller konkurrenssnedvridning). Ett förtydligande skulle med andra ord vara tillåtet. I detta fall kan den upphandlande myndigheten besluta att avstå från att begära in ett förtydligande och förkasta A:s anbud.

Kontrakt skulle då tilldelas B. Omvänt kan ett förtydligande begäras in och kontrakt tilldelas A.

Möjligheten att välja om ett förtydligande eller en komplettering ska begäras in öppnar för godtycke vid val av leverantör. Den upphandlande myndigheten tillåts i praktiken välja mellan två anbudsgivare.

Därtill följer att en mindre konkurrenskraftig anbudsgivare (som B i exemplet) kan erhålla kontrakt vilket knappast utgör effektivt användande av skattemedel. Exemplet är inte teoretiskt utan vi har sett flertalet exempel där just detta sker av olika skäl.

Man kan också fråga sig varför en myndighet inte skulle vilja klargöra ett anbud eftersom en sådan åtgärd är uppenbart konkurrensfrämjande. Enligt vår mening utgör inte en eventuellt ökad arbetsbelastning ett tillräckligt tungt motargument.

Med godtycke följer ett tungt ansvar och en skyldighet att klargöra otydliga anbud undanröjer den gråzonsproblematik som i dag finns om åtgärden kan ske utan överträdelse av likabehandlingsprincipen.

Enligt vår mening kan man ifrågasätta om syftet med upphandlingsreglerna uppnås när det finns möjlighet att fritt välja mellan två anbudsgivare. Som vi ser det väger intresset av att undvika godtycke och av att tillvarata konkurrensen tyngre än de argument som kan anföras fram mot att införa en skyldighet att begära in kompletteringar och förtydliganden.

Läs mer: JuridikJuridisk krönika

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Godtyckligt systemfel – inför skyldighet begära förtydligande"

  1. betraktelser skriver:
    6 oktober, 2016 kl. 18:02

    Problemet är väl att omständigheterna extremt sällan är sådana att det med 100-procentig säkerhet går att säga att ett förtydligande är tillåtet (jfr ert exempel). Att välja att beakta ett förtydligande innebär ju närmast alltid en risk för överprövning + risk för förlust, och det framstår som rimligt att myndigheten förfogar över det beslutet.

    Men visst, om vi pratar otydligheter i kategorin “uppenbara skrivfel” eller jämförbart, dvs. då det finns en (1) entydig innebörd som står klar för var och en (även utan formellt förtydligande), då kan jag hålla med er. I de fallen bör man dock kunna diskutera om anbudet överhuvudtaget innehåller en otydlighet som behöver förtydligas.

  2. Carl Bokwall skriver:
    7 oktober, 2016 kl. 23:06

    Det är ju just det som är problemet – varför ska UM utsättas för risken att göra fel bedömning i typiskt sett svåra situationer och för att ducka den eventualiteten låter man bli att klarlägga anbuden, trots att man hade kunnat få en bättre affär? Känns bakvänt.

  3. betraktelser skriver:
    9 oktober, 2016 kl. 15:59

    Hänger inte med riktigt där.

    Men min poäng är följande. Låt säga att ett visst förtydligande (från B) bedöms ha 70/30-chanser att vara tillåtet. Myndigheten kan då ta ett “oklanderligt” tilldelningsbeslut till A, och hoppas på att kunna teckna avtal snabbt utan överprövning. Alternativt kan myndigheten tilldela B med beaktande av förtydligandet, och se fram emot en överprövning från A med 70/30-utgång för myndigheten.

    Om det finns gott om tid, och om B:s anbud är väsentligt bättre än A:s, bör normalbeslutet såklart vara att tilldela B. Men om det av tidsskäl är helt avgörande att försöka undvika överprövning, och B:s anbud endast är marginellt bättre än A:s, kan det givetvis vara affärsmässigt motiverat att välja det vattentäta tilldelningsbeslutet.

    Att införa en skyldighet att inhämta och beakta förtydliganden skulle förstås utsläcka myndighetens valmöjlighet enligt ovan. Detta känns mindre lyckat, särskilt i de svåra 50/50-fallen.

    Roten till problematiken är som sagt att det sällan är entydigt om ett förtydligande är tillåtet eller inte. I en kontext där det i allmänhet var mycket enkelt att avgöra den frågan skulle jag vara positiv till att omvandla frivilligheten till en skyldighet.

  4. B2 skriver:
    10 oktober, 2016 kl. 10:13

    Delar helt Betraktelsers betraktelser.

    Det går inte att införa en skyldighet att tillåta förtydligande i kombination med den strikta praxis som gäller för när det är tillåtet att begära förtydligande. UM sätts i så fall i kniviga situationer – utan “säkra val” – varje gång en leverantör lämnar ofullständiga uppgifter i ett anbud, vilket knappast kan vara meningen. Det kan också nämnas att det är just detta som enligt EU-domstolen motiverar avsaknaden av en sådan skyldighet författarna vill se. Parterna i en upphandling ska ta ansvar för sina egna misstag.

    EU- domstolens dom C-599/10 SAG Slovensko, p. 38:
    “För övrigt framgår det inte av artikel 2 eller någon annan bestämmelse i direktiv 2004/18, och inte heller av likabehandlingsprincipen eller skyldigheten att iaktta öppenhetsprincipen, att den upphandlande myndigheten, i en sådan situation, är skyldig att ta kontakt med de berörda anbudssökandena. Dessa kan för övrigt inte framföra kritik mot att det saknas en sådan skyldighet för den upphandlande myndigheten, eftersom det förhållandet att anbudet är oklart endast beror på att de, vid formuleringen av anbudet, har brustit i sin omsorgsplikt, vilken gäller för de berörda anbudssökandena liksom för övriga anbudssökande.”
    Den orimligt stränga praxis som i Sverige gäller för förtydliganden och kompletteringar av anbud har drivits fram av leverantörer genom otaliga överprövningsprocesser. Att UM blivit rädda för att begära förtydliganden är inte konstigt, och denna försiktighet drabbar både UM och leverantörer. Lösningen på problemet kan dock inte vara att lägga ännu mer ansvar och risk på UM.
    Vill man verkligen uppnå fler förtydliganden och därmed bättre affärer är nog tillåtligheten av förtydliganden och kompletteringar en bättre angreppspunkt (det är också den vi kan påverka i Sverige). Hoppas därför att domstolarna tar tillvara på de större möjligheter till förtydliganden och kompletteringar som framgår av nya direktivet och kapar den tidigare praxisen till förmån för en mer generös hållning.

  5. Anders Saltin skriver:
    10 oktober, 2016 kl. 22:46

    Vad effekten blir beror ju på vad det var som var otydligt.

    Sen köper jag inte utgångspunkten är att det är godtycke från köparen som är problemet. Nej, det slarv från leverantören A som skapar situationen. Att den som slarvar får stå risken att man kanske inte får vara med och leka – upp till UM att välja – är endast sunt. Precis så som betraktelser skriver.

    Nu när jag ändå skriver – och det gör jag främst för att nå egen insikt – så visst finns ett generellt behov i LOU av att förtydliga vilka spelregler som gäller, men bestämmelsen i fråga är knappast en av de som är att anse som otydlig – det är upp till UM att bestämma när det behövs mer information och när det är befogat. Punkt.

    Att ändra ”får” till ”ska” kommer i praktiken bara ge leverantörer än större möjligheter att klaga på beslut och göra det svårare för köparen. Jag som leverantör skulle ju fått möjlighet att förtydliga mitt anbud – det måste ha varit slarvigt och ni har missförstått något eftersom jag inte vann – hade jag bara fått möjligheten så…

    Det är givetvis bra för alla som säljer konsulttimmar men mindre bra för skattebetalaren. Om det verkligen är skattebetalarens väl och ve som ska förbättras så är det bättre att ägna tid och kraft på att täppa till de (extremt) leverantörsvänliga reglerna vi har för överprövning och göra det tydligt vem/vilka som ska tillämpa lagstiftningen.

    Om det ändå finns en majoritetsmening om det är moraliskt önskvärt att lägga ännu en skyldighet på UM för att reda ut säljares slarv så blir ju nästa fråga: När är något otydlig? Jag tycker det verkar godtyckligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Växjöparkering prövas igen

Växjös upphandling av parkeringsappar fick bakläxa av kammarrätten. Men en rättning av upphandlingen tycks inte räcka. Leverantören Parkster har valt att inleda ytterligare en juridisk process.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Upphandla för rikets säkerhet

Det moderna samhället är sårbart. Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Viktor Robertson, advokat med specialisering mot frågor som rör säkerhetsskyddslagstiftningen leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Utlovar enklare annonsering
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Malin efter Olof
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »