I Västtrafiks upphandling av bland annat busstrafik på Hisingen i Göteborg valde Keolis att bekräfta att en tidigare ESPD var korrekt.
Konkurrenterna Bergkvarabuss och Connect klagade mot valet att återanvända en ESPD och fick gehör av Förvaltningsrätten.
Men Kammarrätten i Jönköping går på Keolis linje i ett avgörande från början av juni.
Domstolen fokuserar på att ESPD – en form av standardiserad egenförsäkran som preliminärt bevis på att företaget kan delta i upphandlingen – har ett uttalat förenklings- och effektiviseringssyfte.
En ESPD får därför återanvändas även i upphandlingar där kraven inte är desamma som i en tidigare upphandling, förutsatt att den täcker in information som efterfrågas i aktuell upphandling.
Mikael Wågberg, tillförordnad vd för Keolis Sverige, skriver i ett mejl till Upphandling24 att domen är ett steg i rätt riktning som visar att rättsystemet tar hänsyn till det övergripande förenklingssyftet bakom ESPD-systemet:
”Kammarrättens insikt att vissa svenska uttalanden (av Upphandlingsmyndigheten och i förarbeten till den svenska lagen) inte är förenliga med EU-rättsliga intentioner markerar en viktig förståelse för upphandlingsområdet och EU-rättens företräde.”, framhåller Mikael Wågberg.
Han tillägger:
”Denna dom kommer inte endast att påverka Keolis, utan har förmodligen en bredare betydelse för anbudsarbete i Sverige. Vi tror att domen kommer att gynna en mer effektiv och mindre byråkratisk upphandlingsprocess för alla aktörer på marknaden, genom att ge större utrymme för återanvändning av ESPD i kommande upphandlingar.”
I en rättsfallsanalys på Inköpsrådet.se framhåller advokat Martin Bogg och biträdande juristen Amanda Bos Ekman från Advokatfirman Delhpi att avgörandet gör att det går att använda en tidigare ESPD i mycket högre utsträckning än tidigare och att upphandlande myndigheter bör förbereda sig på att det blir vanligare att hänvisa till en gammal ESPD.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer