Göteborgs stads upphandlingsbolag uteslöt fem byggbolag vid upphandlingen av byggentreprenadarbeten till kommunens förvaltningar och bolag. Detta för att byggarna erbjöd timpriser som låg under 300 kronor.
Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier har räknat fram att det krävs en timdebitering på minst 330 kronor bara för att täcka kostnaderna. Mot den bakgrunden krävdes det i upphandlingen anbudsgivare skulle förklara anbudspriser som understeg 300 kronor.
Byggfram, Erlandsson Bygg, Gebab och RA Bygg accepterade inte att bli uteslutna. Förvaltningsrätten anser heller inte att det finns tillräckliga skäl att förkasta bolagens anbud.
– Vi tycker man har dragit fel slutsats i förvaltningsrätten, säger upphandlingschef Göran Brunberg till P4 Göteborg som bland annat skulle vilja ha sett en individuell bedömning av byggföretagen.
Några av de uteslutna företagen kan knappast beskrivas som några små aktörer på den västsvenska byggmarknaden. Erlandsson Bygg har exempelvis 300 anställda. Inför domstolen förklarar företaget sitt timpris på 293 kronor med målsättningen att ta marknadsandelar i Göteborg.
Att anbudet inte är orimligt lågt motiverar Erlandsson med att man idag har sju olika ramavtal tecknade med Upphandlingsbolaget. I dem ligger timpriserna mellan 284 och 308 kronor och i fyra avtal understiger nivån 300 kronor.
Byggfram, som låg på 290 kronor, poängterar att bolaget har långsiktig förmåga att leverera. Man hittar för sin del inget i LOU som hindrar anbud som innebär att anbudsgivaren inte går med vinst. Dessutom godtog Upphandlingsbolaget i juli 2011 timpriset 270 kronor i en liknande upphandling.
Pressade timpriser innebär risk för att byggarna kompenserar låga anbudspriser med tilläggsdebiteringar. Upphandlingsbolaget noterar att såväl Byggfram som Erlandsson Bygg har gjort sig skyldig till överdebitering.
Man oroar sig också för att företagen ska använda ramavtalen som en ”försäkring” i lågkonjunktur medan man när det är gott om jobb tackar nej till uppdrag. Beställaren tvingas på så sätt att ta onödigt många kontakter för att få ett uppdrag utfört.
Enligt domen är skillnaden mellan de förkastade anbuden och de lägsta antagna rätt liten. Dessutom har de klagande byggföretagen tidigare visat att de kan leverera till offererade timpriser. Vad gäller byggbolagens överdebiteringar konstaterar förvaltningsrätten att detta inte fått kommunen att avstå från avrop.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer