År 2010 signerade Malmö stad Green Digital Charter som tagits fram av nätverket Eurocities. Detta innebär att Malmö förbinder sig att bland annat att fram till år 2020 minska de it-relaterade koldioxidutsläppen med 30 procent.
Staden fick nyligen Malmö CIO Swedens utmärkelse Årets hållbara projekt för sina satsningar på ”grön it”. Detta motiveras bland annat av att kommunen i sin organisation har 97-98 procent miljöklassade produkter.
– Det pratas ofta om flygindustrins påverkan på miljön och om hur vi måste minska de miljöfarliga utsläppen, men man får inte glömma att satsningar på grön it är viktiga för att skapa ett hållbart samhälle, säger Milan Obradovic, kommunalråd med ansvar för infrastruktur och boende.
Lari Pitkä-Kangas är kommunalråd med ansvar för konsument, stadsekologi och utveckling. Han säger att man självklart ska fortsätta på den utstakade vägen och utveckla vidare den hållbara it-kommunen:
– Ett målmedvetet arbete, med fokus på effektivitet och miljö, vinner i längden.
Utöver genomtänkt upphandling sänks energiförbrukning och klimatpåverkan genom bland annat återanvändning, effektivisering av datorhallar, användning av standby-funktioner och ökad digitalisering.
– Vi är 20 000 medarbetare inom Malmö stad. Vi har familj och vänner. Alla påverkas av det här miljöarbetet även privat. Vi handlar mer ekologiskt och kollar alltid efter miljömärkningar, säger Ulf Linderoth som är ställföreträdande it-direktör på Malmö stad och koordinator för ”Grön it”.
Grönt för nya it-köp i Malmö
Malmö stad strävar mot målet att år 2020 bli landets klimatsmartaste kommun. En ingrediens i arbetet är "grön it" som innebär att man ställer hållbarhetskrav och social-etiska villkor vid upphandling av it-relaterade produkter och tjänster.
| 2014-01-07
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer