De båda upphandlingskonsulter som överklagat Stockholms stads upphandling av upphandlingskonsulttjänster får inget gehör i förvaltningsrätten. Striden har framför allt stått kring utvärderingsmodellen – som kritiserats för att vara luddig.
Vid utvärderingen av anbuden premierades anbudsgivare som bedömdes kunna bidra till att utveckla Stockholms stads upphandling. Dessa mervärden – som skulle erbjudas utan kostnad samt vara tydliga, konkreta och uppföljningsbara – kunde ge 15 eller 30 procents avdrag på timpriset.
Ecenea pekade i sin överprövning på bristande transparens. Enligt företaget kunde anbudsgivare inte i förväg exakt förutse vad som kommer att värderas.
Daniel Moius är chef för upphandling och konkurrens vid Stockholms stads stadsledningskontor. Han förklarar ambitionen att utveckla stadens upphandling:
– Stockholm stad använder upphandlingskonsulter i mycket stor omfattning. Tanken var att släppa loss innovationskraften hos marknadens aktörer kring hur de kan återkoppla och bidra till hur stadens upphandlingsverksamhet kan utvecklas och förbättras.
– Därför bekymras jag av att det efterfrågas en utvärderingsmodell med "matematisk" precision i en situation det inte på förhand kan förutses hur anbudssvaren kommer att se ut.
Daniel Moius säger att det som köpare är svårt att på förhand veta vilka aktiviteter och åtgärder som kan ske för att bidra till stadens mål – som är upphandling i världsklass.
– Vid alla former av upphandlingar av innovativa lösningar finns ett visst mått av bedömning men vi har utformat utvärderingen för att så långt som möjligt säkerställa en objektiv värdering, säger han och berättar att fem erfarna och sakkunniga personer från olika delar av kommunens verksamhet har bedömt anbudsgivarnas utfästelser.
Han är mycket noga med att poängtera att upphandlingens uppläggning inte syftat till att gynna någon leverantör. Samtliga leverantörer som staden idag samarbetar med har varit helt frånkopplade från denna upphandling.
– Tvärt om har vi på olika sätt försökt att locka fler anbudsgivare och att döma av antalet anbud tycker jag också att vi har lyckats med att höja konkurrenstrycket.
Rent praktiskt delades upphandlingen in i sju kategorier, vilket är tre fler än förra gången. Alla former av omsättningskrav togs bort i syfte att underlätta för mindre leverantörer. Avropsmodellen pekar också på att konkurrens är högt prioriterat:
– För uppdrag under 300 timmar gäller rangordning och för större insatser måste förnyad konkurrensutsättning ske.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer