För nionde året ger Världsnaturfonden, WWF, ut sin fiskguide. Syftet med guiden är att vägleda såväl professionella inköpare som vanliga konsumenter till mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur.
Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete är en av vår tids stora samhällsfrågor. Antalet miljöcertifierade fisk- och skaldjursarter har ökat under senare år i takt med konsumenternas ökade krav på ett etiskt och hållbart fiske.
Fiskguiden 2015 (pdf) ger våra matfiskar grönt, gult eller rött ljus. Arterna bedöms utifrån beståndens status, förvaltningens hållbarhet och fiskemetodernas effekter på ekosystemet. Grönt innebär fritt fram att äta medan rött indikerar att man bör låta bli och hitta andra alternativ på tallriken.
Världsnaturfondens långsiktiga mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Konsumenter och inköpare rekommenderas att fråga efter produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller Krav.
Nytt för i år är att ASC-certifierade tropiska jätteräkor för första gången får grönt ljus liksom MSC-märkta havskräftor från Kattegatt och Skagerrak. Nordhavsräkan behåller sitt röda ljus, förutom i Barents hav. Västkusträkan är också fortsatt rödmarkerad.
– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs skärpt kontroll och förvaltning. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
ASC-certifierad lax, som har grönt ljus, finns numera i kvantitet på marknaden. Konventionellt odlad norsk lax har gult ljus. Torsk från Östersjön som är MSC-certifierad har fortsatt grönt ljus, medan torsk från östra Östersjön utan certifiering hamnar på gult ljus.
Fiskguiden, som genom åren har spridits i miljontals exemplar, finns nu också som app i mobilen.
Guide till rätt fisk på tallriken
Världsnaturfondens fiskguide ger en god grund för hållbara inköp av fisk och skaldjur. Årets guide omfattar ett femtiotal fiskarter, av vilka runt hälften får grönt ljus och alltså kan upphandlas utan risker för ekosystemet.
| 2015-02-17
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer