Miljöstyrningsrådet har uppdaterat hållbarhetskraven för upphandling av belysningsanläggningar. Att åtgärda åldrade belysningsanläggningar har en tydlig uppsida.
Det finns potential för stora miljöförbättringar, ekonomiska besparingar och dessutom bättre ljuskvalitet. Inom skol-, vård-, kontors- och idrottslokaler står inomhusbelysningen för omkring 25 procent av elanvändningen.
– När det gäller utomhusbelysning har Sverige högst antal installerade armaturer per capita i världen, och gatubelysningen beräknas utgöra den näst största utgiftsposten i kommunernas drift- och underhållsbudget, berättar Ylva Svedenmark, projektledare vid Miljöstyrningsrådet.
Kriterierna hjälper till att ställa krav på anläggningens beräknade energieffektivitet och att anbudsgivaren genom tidigare referensuppdrag ska kunna bevisa god belysningskompetens. För att anläggningens energieffektivitet och ljuskvalitet ska bestå över tid måste även drifts- och underhållsplan efterfrågas och följas.
– Livscykelkostnadskalkyler kan med fördel användas som ett verktyg där olika belysningslösningar jämförs med varandra så att totalkostnaderna under anläggningens hela förväntade livslängd synliggörs, fortsätter Ylva Svedenmark.
Kraven är framtagna enligt Miljöstyrningsrådets kriterieprocess i nära samarbete med en expertgrupp. Kraven är tänkta att användas direkt i förfrågningsunderlagen.
– Det kan bli dyrt att inte göra rätt från början och tänka energi i projekteringsprocessen, summerar Ylva Svedenmark.
Hållbarhet – en lysande affär
Det finns mycket att tjäna i form av ekonomi, ergonomi och miljö på att byta åldrade belysningsanläggningar. Miljöstyrningsrådets uppdaterade hållbarhetskrav får inom- och utomhusbelysning ger upphandlingsvägledning.
| 2014-06-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer