Det är Tele2-ägda Itux som menar att det handlar om otillåtna direktupphandlingar där företaget gått miste om tänkbara affärer när Halmstads kommun istället valt en avtalslösning mellan två bolag inom kommunkoncernen.
De gällande avtalen för så kallad kommunikationsoperatör – som länkar ihop hyresgäster med leverantörer av digitala tjänster –samt en servicedel tecknades i januari mellan allmännyttiga Halmstads fastighets AB, HFAB, och Halmstads stadsnäts AB, HSAB – båda med kommunen som ägare.
Det skedde efter tydliga direktiv från kommunledning sedan HFAB ville bryta sig ur den interna, kommunala lösningen och istället upphandla tjänsten. Vd Catharina Rydberg Lilja protesterade, stämplades som illojal och fick sparken.
Hon säger nu till Hallandsposten – som granskat affärerna i en serie artiklar – att Halmstads kommun borde se över modellen med koncernbidrag
-Det vore bättre än att tänja på lagen om offentlig upphandling och skapa sämre förutsättningar för HFAB och hyresgästerna.
Enligt tidigare utredningar av HFAB borde tjänsten upphandlas.
Företaget har också pekat på erfarenheter från andra allmännyttiga bolag om att upphandlade kommunikationsoperatörer gett lägre kostnader och högre kvalitet.
Men det var innan den nya företagsledningen rättade in sig i kommunledet.
-Vi har följt de regelverk som finns enligt lagen om offentlig upphandling. Nu får vi avvakta rättsprocessen, säger vd Ulrika Hjorth i ett pressutskick om den rättsprocess om nu inletts (Förvaltningsrätten i Göteborg, målnummer 8418-21).
Kommunjuristen Mats Wallmark tillägger:
-Det finns inget rättsligt avgörande nationellt när det gäller intern upphandling kombinerat med slutanvändare, som i det här fallet blir HFAB:s hyresgäster. Vid avtalets tecknande gjordes bedömningen att HFAB gjorde rätt enligt en EU-dom – den så kallade Carbotermodomen.
Itux kräver att Förvaltningsrätten prövar Halmstadsavtalens giltighet enligt LOU och pekar på ett kontraktsvärde på omkring 150 miljoner kronor under avtalstiden.
Enligt Itux kan avtalen knappas bedömas som en koncession men företaget betonar att det saknar praktisk betydelse vilken lag som tillämpas eftersom regelverket för överprövning och aktuella frågor regleras på samma sätt i lagen om upphandling av koncessioner, LUK.
Itux summerar sin ansökan med att företaget haft intresse av att tilldelas uppdraget och därmed lidit skada samt att LOU:s undantag för intern upphandling inte kan tillämpas av Halmstads kommun.
Mer om kommunens inställning får att läsa på den frågor/svar-sida som publicerats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer