Sommaren 2019 fick Jörgen Frej tjänsten som biträdande upphandlingschef i Vetlanda kommun. Bara ett drygt år senare klättrade han ett pinnhål när företrädaren gick i pension.
– Det som lockade med Vetlanda var att jobba i en större organisation än i Sävsjö, där jag jobbade tidigare, säger Jörgen Frej.
I Sävsjö hade han titeln upphandlingsledare och två underställda. I Vetlanda arbetar sex personer med upphandling.
De båda kommunerna bildar en femklöver med Aneby, Eksjö och Nässjö som samarbetar inom bland annat upphandling.
– Vi gör både gemensamma och enskilda upphandlingar och kör en hel del gemensamma utbildningar, säger Jörgen Frej.
Det var när han arbetade som just utbildningsledare på Sävsjö kommun i början av 2000-talet som han kom in på området upphandling. Som ansvarig för flera EU-projekt samverkade han med kommunens upphandlare, ett uppdrag som då var på deltid.
– Jag tyckte det var ett intressant område och när jag fick chansen att få en ny tjänst som upphandlare tog jag den. Avdelningen växte och min roll har hela tiden varit att se till att göra bra affärer.
Vad är skillnaden mellan att jobba i en större och mindre kommun?
– I en större kommun behöver man inte vara riktigt så bred utan kan specialisera sig mera. Min roll är att jobba strategiskt. Samtidigt tror jag att det som chef är bra att behålla några egna upphandlingar.
Ett av hans första uppdrag i Vetlanda var att utveckla digital datalagring och digitala signaturer. I dag är hela upphandlingsprocessen digital, något som är särskilt tacksamt under pandemin när folk arbetar hemifrån.
– Att arbeta på distans är förstås ändå en utmaning när det gäller att leda och styra arbetet, men mina medarbetare tycker att det går över förväntan och jag håller med.
Jörgen Frej brinner för att öka dialogen med leverantörerna och har varit med och tagit fram fram tjänsten ”Låna en upphandlare”. Den går ut på att låta kommunens företag boka ett möte med en person från upphandlingsavdelningen för att förutsättningslöst diskutera upphandlingsfrågor och aktuella affärer.
– Det har fallit väldigt väl ut, vi hann precis dra igång innan pandemin. Det finns även möjlighet till digitala träffar
En uppgift är att slå hål på myter och missuppfattningar.
– Företag tror inte sällan att man alltid går efter pris och inte efter kvalitet. Men finns alltid kvalitetskrav utifrån lägsta nivå. Sedan är det lätt att glömma att det i det flesta fall är den som lämnar anbud som ju bestämmer priset.
En annan myt han gärna slår hål på är att rollen som upphandlare inte skulle vara särskilt intressant.
– I själva verket är det ett omväxlande, trevligt och spännande jobb! säger Jörgen Frej.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer