Regeringen och Vänsterpartiet kom i höstas överens om att förändra regelverket för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Nu tillsätts en utredning för att se över hur vinstintressena inom upphandlad välfärd rent praktiskt ska kunna minimeras.
Utredaren ska undersöka vilka metoder som kan användas för att styra så att skattemedel används till just den verksamhet de är avsedda. Syftesparagraf i välfärdsföretags bolagsordning, idéburna företags förutsättningar att konkurrera med mera ingår också i utredningsuppdraget (pdf).
– Det centrala för utredningen blir att ta fram regler som gör att om det uppstår överskott i privat välfärd så ska de som huvudregel återföras dit, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
I höstens diskussioner stod vård och skola i fokus. Utredningens uppdrag har breddats och omfattar fler områden än de som fanns i överenskommelsen i höstas. Den ska ta fram förslag för äldreomsorgen, sjukvården och hela skolväsendet. Det innebär att även SFI och komvux omfattas liksom asylboenden och socialtjänstens verksamhet.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson, moderat riksdagsledamot med stort intresse för upphandlingsfrågor, skriver i en kort kommentar på Twitter:
– Ardalan Shekarabi bör i sin logik inkludera företag som bygg, el etc inom välfärdssektorn i resonemang kring vinster.
Centerpartiet och Annie Lööf är också starkt kritisk till utredningen och den politiska inriktningen:
– Ett förbud mot vinst är detsamma som att förbjuda tusentals företag som levererar vård och omsorg till hundratusentals människor. Hela det här förslaget är som ett eko av 1970-talet, säger hon.
Utredare blir Ilmar Reepalu som tidigare varit kommunalråd i Malmö stad. Han ska vara klar med sitt uppdrag senast den 1 november 2016.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer