I december är det inflyttning i Strömstadsbyggens nya bostadshus i Mällby. Byggnationen är en totalentreprenad och upphandlingsförfarandet i sig är unikt för ett kommunalt bolag.
– Det är första gången som ett kommunalt bostadsbolag gör upphandling på det här viset och det är ju väldigt spännande, säger Göran Wallo, vd för Strömstadsbyggen.
Istället för ett digert förfrågningsunderlag med detaljerade krav lämnade bostadsbolaget ut en fyrsidig specifikation över vad man ville ha.
– Entreprenörerna fick sedan komma med egna förslag.
Antalet lägenheter specificerades till cirka 44–50 stycken. Bergvärme angavs som värmekälla samtidigt som byggnaden eller byggnadernas tänkta fläktsystem beskrevs något mer i detalj.
– Det är ett betydligt mindre omfattande förfrågningsunderlag än normalt och utvärderingskriterierna var kostnad per uthyrningsbar boarea, berättar Thomas Karlsson, projektchef på Strömstadsbyggen.
Han säger att i detta fall passade bra att göra på det här viset, men betonar att metoden inte passar i alla projekt.
– Vi vill inte hålla på och ställa några särkrav för det är det som triggar upp priserna. Det finns normkrav i Sverige så vi känner oss trygga i det här, summerar Thomas Karlsson.
Det finns ju allt fler som hävda att detta är rätta vägen, allra helst om offentlig upphandling skall vara innovationsdrivande.
Jag har själv genomfört ett par upphandlingar enligt LOU, och de genomfördes förvånansvärt smärtfritt, utan överklaganden och på budget, på någon procent när.
Dessa har varit utpräglade funktionsupphandlingar, och faktum är att enheten för regelförenkling på Tillväxtverket kontaktade mig för att få veta mer m dem.
Är det inte ofta så, att i de fall man ser ett väldigt detaljspecifikt förfrågningsunderlag, att någon “oberoende konsult” anlitat bekanta i leverantörsledet att utforma delar av det?