Norrtälje kommun har varit utan en upphandlingschef under 1,5 år, men sedan den 26 januari i år arbetar Henning Richardsson som kommunens nya upphandlingschef. Under flera år har han pendlat in till Stockholm, men nu får han både bo och arbeta i samma kommun.
– Det är skönt att jobba på hemmaplan och slippa pendlingen. Här i Norrtälje finns dessutom en hel del intressanta saker att ta tag i, säger Henning Richardsson.
Eftersom det saknats en chef på upphandlingsenheten, har flera frågor blivit liggande eller framskjutna på framtiden. Henning Richardsson kan dock se en fördel med det.
– Jag kan ju vara med och planera och påverka processerna, så jag ser det inte enbart som en nackdel, säger han.
Närmast kommer Henning Richardsson från en 3-årig anställning på Sveriges Television, där han arbetade på inköpsavdelningen med inköp och upphandling.
Att arbeta på SVT är lite annorlunda mot en kommun, eftersom det är ett aktiebolag och en kommun är politiskt styrd. Det blir ofta lite mer byråkratiskt i kommunen och processerna tar längre tid, menar Henning Richardsson.
– Jag har arbetat med duktiga människor på SVT och tar givetvis med mig erfarenheterna därifrån.
Innan åren på SVT, arbetade Henning Richardsson 4 år på Statskontoret och ett år på Riksdagsförvaltningen. Även där arbetade han med andra problemställningar, än vad som finns inom en kommun.
– Det var en lärorik tid på Statskontoret. Upphandlingarna var väldigt stora och tidskrävande och det var många olika frågor som skulle hanteras. På Statskontoret arbetade vi till exempel mycket med kvalitetssäkring och hur upphandlingsprocessens alla olika moment skulle se ut. När jag nu själv avropar från avtalen kan jag konstatera att de fyller en viktig funktion, säger han.
I Norrtälje kommun vill Henning Richardsson i första hand starta upphandlingsnätverk och få en bättre dialog med användarna i organisationen.
– De är ju vår förlängda arm inom organisationen så det gäller att prata med personer i de olika förvaltningarna och fånga in intryck därifrån. Vi håller just nu på att bilda ett upphandlingsråd där en person från varje förvaltning ingår, säger han.
Det är inte enbart inom organisationen han vill skapa nätverk. Redan nästa vecka kommer Henning Richardsson att träffa representanter från det lokala näringslivet.
– Jag vill få till en dialog överhuvudtaget med näringslivet och kommer bland annat att prata om vad som är på gång och hur vi inom kommunen tänker i våra upphandlingar, säger han.
Norrtälje är en stor kommun till ytan och samtidigt en skärgårdskommun, vilket givetvis påverkar upphandlingarna. Vid vissa ramavtalsupphandlingar samarbetar kommunen dessutom med flera andra kommuner i norra Stockholm, till exempel Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.
– Det gäller att ha många bollar i luften. Och dessutom påverkas man av de upphandlingar vi gör. När vi till exempel upphandlar skolskjuts, vet jag att mina barn på något sätt kommer att påverkas av det. Det gör det extra intressant med jobbet som upphandlingschef, säger Henning Richardsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer