Tidigare i år presenterade Polisen en rapport där 18 icke-namngivna HVB-hem listades för kopplingar till kriminella aktörer.
Stockholms stad har utan framgång försökt få ut företagsnamnen, men har parallellt genomfört en egen granskning.
– Vi har kunnat identifiera att vi har ramavtal med ett av bolagen och det har vi nu hävt, säger Alexander Ojanne, socialborgarråd i Stockholms stad, i en SvT-intervju.
Stockholms stad har funnit att det aktuella företaget mörkat personallistor. I en jämförelse med uppgifter från Skatteverket kunde man se att företaget inte listat personal som dömts för grov brottslighet.
Alexander Ojanne är mycket kritisk till nuvarande kontrollsystem:
– Det finns en tillsynsmyndighet för det här. Ivo har det här ansvaret men de har ju fullständigt havererat. De klarar inte av sitt uppdrag och här har ju regeringen ett jätteansvar.
SvT har angett att 11 av företagen på Polisens 18-lista har avtal med Adda, som tidigare gett sin syn på problematiken.
När ansvaret är delat mellan flera olika myndigheter på kommunal, regional och statlig nivå måste det också finnas full transparens. Nuvarande system är uppbyggt med murar runt respektive aktör och mellan dessa murar härjar diverse ljusskygga figurer mer eller mindre ostört.
Varför kan inte Polisen dela med sig av uppgifterna i hemliga listan? Är dessa HVB-hems bakomliggande intressenter mer skyddsvärda än den funktion de är tänkta att fylla?
Tydligen är det så med dagens dysfunktionella regelverk.
Bra Stockholm stad, ni är ett föredöme för andra!
Tänk om fler tog det ansvaret för att försöka förhindra att placera utsatta barn i gängkriminellas händer som t ex Polisen, Ivo och Adda, vad gör ni åt det här?