Kvinnor i chefspositioner med underställd personal har högre press på sig både vad gäller arbetsbelastning, möjligheten till at ha kontroll över arbetstidens förläggning och när olika arbetsuppgifter ska utföras. Fler kvinnor än män lider även av den psykiska stress som det innebär att inte kunna koppla bort tankarna på jobbet under fritiden. Det framgår av uppgifter ut TCO:s kommande stressbarometer, som ännu inte presenterats i sin helhet.
Ökningen av kvinnliga chefer finns både inom privata näringslivet och offentlig sektor. Inom näringslivet är det däremot få som klivit upp till en vd-position, merparten har blivit mellanchefer.
Om man ser till de mindre företagen har andelen kvinnliga chefer ökat med två procentenheter till 34 procent från 2008 till idag och med en procentenhet till 29 procent inom större företag.
Inom offentlig sektor är 66 procent kvinnor, mot 62 procent för drygt fyra år sedan. I landstinget utgör kvinnorna 73 procent av det totala antalet chefer, i kommunerna 68 procent och i staten 43 procent. Vanligast är det att kvinnorna har titel som enhetschef, medan it-chef är den vanligaste posten för manliga chefer inom offentlig sektor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer