
Totalt rankas 108 kommuner genom ett NUI-betyg (nöjd upphandlingsindex) där omkring 9700 företagare gjort en bedömning på skalan 1-100 av respektive hemkommun.
Oxelösund får ett NUI på 82 – att jämföra med genomsnittet 64, som är en minskning från 65 föregående år.
I den större och bredare mätningen av nöjd kund-index är Oxelösund för första gången topp-tio i landet. Inom upphandling var man förstarankad även 2021 och -23.
– Vi är extra stolta över att återigen ha blivit utsedda till Sveriges främsta kommun inom upphandling, säger Richard Andersson, upphandlingschef i Oxelösunds kommun, till Upphandling24.
Han tillägger:
– Det här är ett kvitto att vårt målmedvetna arbete verkligen gör skillnad. Vi har fortsatt att arbeta enligt den linje vi trott på – med dialog och relationsskapande affärer i fokus – och det är glädjande att se att det ger resultat.
I en tidigare intervju från 2022 har Richard Andersson berättat om Oxelösunds kommuns arbete med upphandling. Han var då upphandlingsansvarig och är numera chef för en enhet där även Lucas Jangholm Melin arbetar som upphandlare.
Perstorp och Knivsta är tvåa respektive trea i årets upphandlingsranking från SKR. Södertälje, Solna och Hässleholm bildar topp-tre bland kommuner med över 40 000 invånare.
Östersund har lägsta betyg – 51. Linköping och Uppsala är större kommuner bland dem med lägst rankning.
Från Uppsala signaleras åtgärder med fokus på ”tydlighet och uppföljning”. I en text på kommunens webbplats framhålls ett arbete med förenklade upphandlingsdokument och ökad dialog med näringslivet.
– Vi arbetar aktivt för att bli snabbare och tydligare i våra upphandlingar. Genom stärkt uppföljning, enklare underlag och tätare dialog med företagen skapar vi en mer effektiv process, säger Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef i Uppsala kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer