Magnus Höij, vd, Svenska Teknik&Designföretagen skrev i en debattartikel i måndags att problemet med konsultmäklare är att upphandlingen av exempelvis en väg inte konkurrensutsätts på kvalitet och funktion.
“När man handlar upp en mellanhand har denne inte kunskap, erfarenhet, eller projektledningsförmågan att leverera en väg. Affärsupplägget med mellanhänder är skapat för att undanröja konkurrens och det skapar en monopolliknande marknad som försvagar leverantörernas ställning. I den här formen av upphandlingar som nu spridit sig sker ingen konkurrensutsättning av den relevanta kunskapen som krävs för att leverera det faktiska upphandlade objektet”, skriver Magnus Höij.
Han menar också att det får som följd att de företag som investerat i forskning, metodutveckling och kompetens för att vara specialister inte längre kan konkurrera med den kunskapen i upphandlingar. Över tid blir det inte lönsamt att fortsätta bygga kunskap och utveckla företagen och samhället tappar den nödvändiga kompetens som behövs.
Han är nu nöjd med att utredningen om mellanhänder är klar och att rapporten tar upp dialog och fokus på värdering av de upphandlade objektet.
– Utredningen lyfter problemen med mellanhänder. När man upphandlar komplexa tjänster där det krävs ett aktivt deltagande i upphandlingen från kundens sida bör man inte välja en lösning med mellanhänder – något som utredningen var väldigt tydlig med. Det är positivt att det finns en förståelse för att det faktiska upphandlade objektet måste utvärderas i upphandlingar och inte bara mellanhandens förmåga. Utredningen betonar vikten av att bibehålla dialogen mellan leverantörer och den upphandlande myndigheten – inte bara mellanhanden. Det tycker vi är av största vikt, säger Magnus Höij till Upphandling24.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer