Till hösten lanseras Upphandlingsrättslig tidskrift, Urt, som är en icke-vinstdrivande rättsvetenskaplig tidskrift med specialinriktning på offentlig upphandling.
Varför vill du ge ut en tidskrift inom ett så pass smalt område?
– Upphandlingsjuridiken är inte alls ett smalt område, utan ett stort rättsligt område som dessutom växer för var dag. Syftet med Urt är att ge de rättsvetenskapliga frågorna en bättre belysning, eftersom de har så pass stor betydelse för hur det praktiska upphandlingsarbetet kan och ska genomföras.
Andrea Sundstrand menar att tidskriften behövs. Rättsområdet är utsatt för stora, regelbundna, förändringar och det ger behov av rättsvetenskapliga undersökningar och analyser.
– Jag har samlat juridiska och ekonomiska upphandlingsforskare vid åtta olika universitet och högskolor, så tillsammans representerar vi större delen av akademin som är verksam inom upphandlingsrätten.
Urt är planerad att komma ut fyra gånger per år. Vad tänker ni göra som de tidningar och nättjänster som redan finns inte gör?
– Det finns ingen rättsvetenskaplig tidskrift i dag som enbart behandlar upphandlingsjuridik. Vi vill tillhandahålla ett forum för forskare och andra upphandlingsintresserade akademiker med möjlighet att få publicera vetenskapliga artiklar.
Tidningen kommer även att fungera som ett kontaktnät för såväl etablerade som nya forskare inom området för upphandlingsrätten.
– Som en av de första i Sverige att disputera på en rättsvetenskaplig avhandling om offentlig upphandling har jag haft det ganska ensamt ett tag. Nu börjar det komma fler forskare och jag tycker att det är viktigt att vi hjälper varandra och bildar nätverk för att tillsammans kunna driva upphandlingsforskningen framåt.
När föddes idén?
– Jag fick idén redan år 2010, men disputationen och annat kom emellan. Nu kändes det emellertid som en bra tid att starta, för det verkar finnas ett stort intresse för tidskriften.
Urt har hittills inte fått några externa pengar, utan finansieras än så länge av Andrea Sundstrand själv. Förutom att teckna prenumeration går det att skänka ett bidrag inför utgivningsstarten.
– Alla som arbetar med tidskriften arbetar utan ersättning och vi behöver runt 600 prenumeranter för att utgivningen ska bära sig ekonomiskt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer