-Tyvärr dalade förtroendet bland lokala företagare efter en byggupphandling som vårt fastighetsbolag genomförde för ett par år sedan, säger Kristina Lundberg, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Sunne (13 400 invånare, Värmlands län).
-En olycklig skrivning kring omsättningskrav stängde ute lokala företag från att konkurrera. Den är delvis bakgrund också till att vi tagit fram en ny upphandlingspolicy som ska förhindra en upprepning och återupprätta förtroendet för Sunne kommun.
Både policy och mer utförliga riktlinjer (i länkarna som del av hela beslutsprocessen) beslutades av kommunfullmäktige förra veckan och ersätter en tidigare policy från 2014.
Mycket av kritiken från beslutsprocessen hade i fullmäktige hunnit lägga sig sedan kommunledningen lagt till en punkt som ”exit” för de kommunala bolagen. De har nu möjlighet att anta en egen policy utifrån bolagens specifika förutsättningar, men med kommunens som grund.
Bland kritikerna tidigare fanns lokalpolitikern Björn Gillberg – mer känd från mångårig miljökamp och Fermentaskandalen 1986 – som menade att policyn riskerade att stå i strid med det kommunala fastighetsbolagets bolagsordning och aktiebolagslagen.
Kristina Lundberg betonar policyns skrivning att all upphandling ska vara affärsmässig, kostnadseffektiv och följa lagstiftningen.
-En av de viktiga punkterna i nya policyn är att kommunen alltid ska beakta om vi kan göra det möjligt för det lokala näringslivet att delta. Men vi lyfter också fram rent allmänt möjligheter för små och medelstora företag att delta och även idéburen sektor samt att jobba för hållbarhet och med tillgänglighetskrav, säger hon.
-Vi har väldigt många små och medelstora företag i kommunen och tillhör redan Sverigetoppen bland kommuner för andelen inköp lokalt. Men vi ser ändå utrymme för förbättringar. Det kombineras också med andra åtgärder som en satsning på anbudsskola.
De nya riktlinjerna förtydligar planering och arbetssätt för att ta hänsyn till mindre företags behov av information och framförhållning.
Sunne kommun lyfter bland annat fram vikten av dialog med småföretag, att ställa relevanta i upphandlingar och att dela upp kontrakt och ramavtal för att underlätta för små företag.
Även direktupphandlingarna styrs upp med det nya regelverket genom tydligare rutiner för att tillvarata konkurrens och dokumentation.
Det som kommunen benämnt som ”förbättrad kommunal upphandling” har varit en av fyra ”åtgärder” under 2021 för att stärka näringslivsklimatet.
Sunne kommun är också en av åtta kommuner som deltar i ett särskilt utvecklingsprogram i Svenskt näringslivs regi.
-Det ser vi som en stor möjlighet även för upphandling, där vi kommer att ha en särskild träff med det som tema i februari, säger Kristina Lundberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer