Hösten 2014 gick HBV, som är en inköpscentral för Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, ut med en upphandling om vitvaror. Den var då anmärkningsvärd eftersom HBV testade elektronisk auktion, men sedan dess har den mer handlat om överprövningar och rättsinstanser.
I november 2014 slutförde de upphandlingen av vitvaror, värd totalt två miljarder kronor. Sedan dess har upphandlingen överprövats i alla instanser och återförts tillbaka till förvaltningsrätten. När ärendet låg utan åtgärd i ett halvår hos förvaltningsrätten anmälde HBV rätten till JO.
När dom väl kom, gick förvaltningsrätten emot sitt första beslut och dömde HBV att göra om upphandlingen.
Enligt förvaltningsrätten klarade Electrolux, som rangordnats som etta på avtalet, inte HBV:s omsättningskrav eftersom Electrolux omsättning inte redovisats i dess årsredovisning, utan hos moderbolaget då företaget drivs i kommission.
HBV ansåg att det är en mycket hård tolkning av hur pass strikt man behöver vara som upphandlande myndighet när man hanterar formaliakrav. HBV menade att Electrolux i många år, som leverantör till HBV, bevisat att de klarar det omsättningskrav som ställts. HBV menade att om domen skulle ligga fast kunde den riskera att den hårda bedömningen blir prejudicerande och skada offentliga upphandlingar framöver då den lägger ytterligare administrativa bördor på upphandlande myndigheter.
Den andra bristen, enligt förvaltningsrätten, var att Elektroskandias anbud inte undertecknats av person med fullmakt från firmatecknare. Detta menade HBV vara direkt felaktigt då de anser att de inte ställt krav på skriftlig fullmakt, utan accepterat muntligt fullmakt från firmatecknare såsom är brukligt.
Nu har kammarrätten dömt till HBV:s fördel och avslår förvaltningsrättens dom på alla punkter.
– Vi är framför allt glada för våra medlemmars skull som har väntat tålmodigt i över två år. När vi fick prövningstillstånd hos kammarrätten så pass snabbt, förstod vi att det skulle gå vår väg, säger Ewa Flood, tillförordnad vd på HBV.
Ett av de längsta överprövningsärendena i svensk rättshistoria ser därmed ut att vara över.
– Det känns mycket tillfredsställande. Vi har nu tecknat kontrakt med Electrolux och Elektroskandia och avtalet Vitvaror 15-101 del A börjar gälla den 21 januari 2017. Domen var en bra julklapp och den bästa starten på nya året, säger Martina Everskog.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer