– Jätteroligt och ett arbete som känns helt rätt i tiden, säger Natalja, som tog sig an ombudsmannarollen för drygt ett år sedan.
Halva arbetstiden lägger hon på ”vanliga” upphandlingar för Helsingborgs stad och på 50 procent jobbar Natalja för kommunbolaget Familjen Helsingborg.
– Såvitt jag vet finns det ingen annan kommun som har just en sådan här tjänst så det känns spännande att bygga upp någonting nytt, säger Natalja om att vara leverantörsombudsman.
En stor del av första året som leverantörsombudsman har handlat om att bygga upp samarbeten och kontaktvägar med näringslivsorganisationer.
Natalja Bockstiegel lyfter fram betydelsen av att lägga fokus på affärsmöjligheter.
– Från näringslivet får vi ofta höra att vi inte riktigt pratar samma språk och det kan vi absolut ta till oss genom att prata affärer och även dela med oss av inköpsanalyser och inköpsprognoser. Genom att göra så hjälper vi näringslivet att förbereda sig för våra egna inköpsbehov.
Målet med funktionen som leverantörsombudsman är att fler små- och medelstora företag ska kunna ta del av affärerna inom offentlig sektor. En viktig del i uppdraget är också att främja möjligheterna för sociala företag.
Natalja Bockstiegel tycker att den samhällsnytta som upphandlare bidrar med borde lyftas fram oftare.
– Tänker man efter så är det så många olika delar, från ekonomisk välfärd genom goda affärer till att driva på hållbarhet och inte minst bidra till att företagen stärker sin kompetens på det området.
– Jag gillar att jobba med större perspektiv och det får jag göra nu för staden och Familjen.
Vad har du gjort tidigare i karriären?
– Lite av varje, kan man nog sammanfatta det med. Jag började jobba i unga år och har bland annat varit flygvärdinna på SAS och avdelningschef på Plantagen. För tre år sedan började jag som upphandlare för Helsingborgs stad efter arbete på Arbetsförmedlingen, säger Natalja, som har en juristexamen från Lunds universitet.
Helsingborgs stads inköpsenhet är en del av stadsledningsförvaltningen med 18 tjänster, varav 9 som upphandlare.
Totalt elva kommuner – med Helsingborg, Landskrona och Ängelholm som de största – står bakom Familjen Helsingborg.
Hej
Tjänsten leverantörsombudsman låter helt rätt för att vara en länk mellan inköparna i den offentliga sektorn och leverantörerna på privata sidan. Däremot är det ytterst tveksamt om denna roll samtidigt ska innehas av en aktiv upphandlare. Jag tänker mest på jävssituationen och den uppenbara risken för korruption. Självklart ska upphandlarna tänka på att skapa en sund konkurrensmiljö på marknaden och ta reda på vilka krav och utvärderingsmodeller som bör användas för att uppnå den bästa affären för skattemedel utifrån behov, hållbarhet, pris och kvalitet mm. Man får dock aldrig glömma vilken sida man som upphandlare står på, dvs den offentliga sidan, som ska spendera svenska skattepengar och välja den bästa affären utifrån behov och syfte. Det finns en uppenbar risk att man med tiden blir för leverantörsvänligt sinnad, kanske även skaffar sig favoriter och därmed börjar sitta på två stolar med risk att sinnet och opartiskheten fördunklas.