Socialminister Lena Hallengren säger att Socialstyrelsen identifierat att försörjningen av vissa sjukvårdsprodukter ”kan påverkas till följd av invasionen av Ukraina”.
-Hittills har myndigheten inte sett några allvarliga störningar men fortsätter att följa frågan och stödjer regionerna i bedömningar av materielförsörjningen, säger Lena Hallengren, som tillägger att fortsatt dialog för att tillsammans bevaka utvecklingen kommer att ske mellan regeringen, myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner.
Socialstyrelsen betonar att ett ännu mer förvärrat läge riskerar försörjningsförmågan och med störningar i leveranskedjor.
-Vi har uppmanat alla regioner och kommuner, via länsstyrelsen, att inventera lager och titta på sin uthållighet, säger generaldirektör Olivia Wigzell.
Samtidigt har regeringen beslutat om en större leverans av sjukvårdsmateriel till Ukraina – bland annat 50 ventilatorer och en miljon munskydd.
Stödinsatsen har sin grund i en begäran från Ukraina inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism och produkternas tas från det nationella lager som byggts upp under pandemin.
-Det är positivt att vi under pandemin kunna upphandla ett nationellt lager för att nu successivt kunna få igång leveranser, menar Lena Hallengren.
Socialstyrelsen har också begärt att regionerna ska inventera egna lager för att se vad som går att undvara för leverans till Ukraina och som samtidigt täcker de behov som finns i landet.
Socialstyrelsen betonar vikten av nationell samordning så att stödinsatserna till Ukraina blir effektiva.
Men åtgärder sätts också in på regionnivå. I måndags började exempelvis Region Stockholm med eget bistånd av sjukvårdsutrustning, bland annat hjärtstartare och ventilatorer.
Lagen om vissa kommunala befogenheter ger enligt Region Stockholm rätt till stödinsatserna, där regionledningen har mandat att besluta om bistånd till ett värde av 100 000 kronor för varje transport.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer