Nu har ett slutgiltigt utslag kommit i ett av de mest utdragna upphandlingsmål landet skådat. Efter ett års korrespondens med parterna skickade Konkurrensverket in ansökan till Förvaltningsrätten 27 juni 2012. Sista inlagan i målet skickade in 11 juni 2014 och 3 dec 2014 kom första domen i Förvaltningsrätten.
Ett skäl till att målet dragit ut på tiden kan vara att det innehållit väldigt många inlagor och att det är tekniskt komplicerat att avgöra kompatibilitet mellan tekniska system med lång skriftväxling som följd.
Ärendet började när Länstrafiken i Västerbotten AB 2001 köpte ett elektroniskt biljetthanteringssystem av företaget CPT Nordic AB. Systemet benämndes PCE. Efter utgången av det ursprungliga avtalet år 2007 hade länstrafikbolaget avtal rörande drift och underhåll som löpte ett år i taget, med en uppsägningstid om 90 dagar före utgången av respektive ettårsavtal.
I oktober 2008 försattes CPT Nordic AB i konkurs. Avtalet med länstrafikbolaget övertogs av det norska företaget Fara. Sistnämnda bolag tog, genom sitt dotterbolag, ansvar för att lämna service och sköta utveckling av program och maskinvara till sina användare. Under 2009 slöt länstrafikbolaget underhållsavtal med ett bolag i Fara-sfären med en giltighetstid till och med den 31 mars 2011. Avtalet skulle därefter förlängas i perioder om 12 månader såvida det inte sagts upp senast 90 dagar före utgången av löpande avtalsperiod.
Under år 2011 meddelade Fara länstrafikbolaget att det befintliga biljetthanteringssystemet skulle tas ur produktion och fasas ut under år 2011. Länstrafikbolaget erbjöds att köpa Faras eget biljetthanteringssystem. Länstrafikbolaget slöt under sommaren 2011 avtal utan föregående annonsering enligt LUF. Länstrafikbolaget hade dessförinnan gjort gällande att anskaffningen fick ske utan föregående annonsering med stöd av undantaget för synnerlig brådska i 4 kap. 2 § 4 LUF.
Förvaltningsrätten gav länstrafikbolagen rätt men Kammarätten kom fram till en annan slutsats och menade att bolagen gjort fel. Enligt domen (pdf) borde länstrafikbolagen ha förutsett den brådska som de hamnade i när Fara sa upp avtalen om drift och underhåll av de viktiga biljettsystemen.
Konkurrensverket ansökte i juni 2012 om upphandlingsskadeavgift mot Länstrafiken i Västerbotten AB och Västernorrlands läns Trafik AB. Det sammanlagda kravet var på sammanlagt 3,6 miljoner kronor varav 1,9 miljoner kronor för Länstrafiken Västerbotten och 1,7 miljoner kronor för länstrafiken Västernorrland.
UPPDATERAT: När det gäller ärendet om upphandlingsskadeavgiften är det ännu inte avgjort eftersom Kammarrätten inte dömde ut några böter.
Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte bevilja prövningstillstånd står kammarrättens tidigare dom fast.
– Vi tycker att de varken hade synnerlig brådska eller tekniska skäl och vad gäller synnerlig brådska har domstolarna gått på vår linje, säger Magnus Ehn, processråd på Konkurrensverket.
Samtidigt konstaterar han att Förvaltningsrätten inte prövat de tekniska skälen och att ärendet i det avseendet nu är tillbaka på ruta ett.
Det återstår dock att se om den del av detta ärende kommer att ta lika lång tid.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer