Uppsala kommun har haft utmanarrätt sedan år 2007. Den gav privata företag, som ansåg att de kunde sköta en kommunal syssla bättre och billigare, en möjlighet att kamma hem uppdraget i en upphandling.
Gunnar Hedberg, kommunstyrelsens dåvarande ordförande, beskrev beslutet som viktigt:
– Det innebär att vi välkomnar nya initiativ och idéer, både från utomstående och egna medarbetare, som kan berika vår verksamhet och göra Uppsala till en ännu mer dynamisk kommun.
Utmararrätten infördes av den dåvarande alliansregeringen år 2006. Systemet har därefter införts i ett litet antal kommuner. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har 38 kommuner och ett landsting utmanarrätt. Det enda landstinget är Stockholms län.
Nu blir kommunerna en färre till antalet. Den nya rödgröna majoriteten som tillträdde efter höstens val i Uppsala kommun har beslutat att ta bort utmanarrätten (pdf). Maria Gardfjell, kommunalråd i Uppsala, menar att utmaningarna blivit så få att systemet spelat ut sin roll och att det är bättre om nämnderna själva tar initiativ till upphandlingar.
– Vi anser att utdelningen har varit för liten. Bara 14 av 78 utmaningar har lett till att en upphandling skett. Två har vunnits av utomstående aktörer, säger hon till Upsala Nya Tidning.
Liksom många andra kommuner menar Uppsala att de utredningar som måste göras vid en utmaning är krångliga och dyra. Kommunens allianspartier och Sverigedemokraterna reserverade sig mot att utmanarrättens försvinnande.
– Det här är ett ideologiskt motiverat beslut, säger Stefan Hanna, oppositionskommunalråd.
Ingen utmaning i Uppsala
Utmanarrätten försvinner i Uppsala kommun. Anledningen är att utmaningarna är få och att de utredningar som görs när en kommunal verksamhets utmanats är komplicerade.
| 2015-03-13
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer