Bräcke har i en uppmärksammad affär sålt det kommunala fibernätet med tillhörande kanalisation till Telia Soneras dotterbolag Skanova Access för en krona. Samtidigt hyr Bräcke kommun tillbaka kapacitet för 249 000 kronor per år i 15 års tid.
Fjolårets försäljning och avtal om köp av fiberkapacitet var delar i en komplicerad affär som syftar till att förbättra kommunikationerna även för företag och privatpersoner i kommunen. På begäran av förvaltningsrätten, dit Net at Once överklagat hyresdelen av affären, har Konkurrensverket analyserat principiella rättsfrågor kring upplägget.
I sitt yttrande (pdf) konstaterar verket att det så kallade teleundantaget i lagen om offentlig upphandling inte gäller om en kommun låter ett privat företag tillhandahålla och driva ett bredbandsnät. Detta eftersom myndigheten då inte längre utför någon verksamhet som omfattas av teleundantaget.
Enligt teleundantaget i LOU (1 kap. 4 §) behöver exempelvis en kommun som tillhandahåller bland annat bredbandsnät för allmänheten inte genomföra offentliga upphandlingar för att bedriva en sådan verksamhet.
Yttrandet belyser även vad som gäller när en upphandlande myndighet med en leverantör ingår avtal med som i vissa delar är upphandlingspliktigt och i andra delar ligger utanför lagen om offentlig upphandling, så kallade blandade kontrakt.
Konkurrensverket poängterar att man genom sitt yttrande inte tar ställning till utgången i målet i den aktuella tvisten. Om rätten överväger att ge bifall till Net at Once och ogiltigförklara hyresavtalet anser verket att Skanova har rätt att träda in i målet genom att yttra sig och med rätt att överklaga.
Inget undantag för Bräckes bredband
Teleundantaget i lagen om offentlig upphandling gäller inte om en kommun låter ett privat företag tillhandahålla och driva ett bredbandsnät. Det slår Konkurrensverket fast i ett yttrande.
| 2014-06-25
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer