LO-distriktet i Stockholms län har granskat kommunernas rutiner för upphandling med särskilt fokus på kontroll och uppföljning. Resultatet är inte speciellt upplyftande.
Endast en av länets kommun, Järfälla, har så bra rutiner för uppföljning och kontroll att de får grönt ljus. Av de 19 (av sammanlagt 26) kommuner som har svarat på enkätens samtliga frågor får tolv gult ljus. Sex kommuner har så stora brister att de får rött ljus.
Det svagaste kontroll- och uppföljningsarbetet har Danderyd och Sollentuna. Även Lidingö, Upplands Bro, Ekerö och Tyresö för underkänt.
Emil Johansson, utredare vid LO-distriktet, poängterar att genomarbetade rutiner för kontroll och uppföljning av såväl huvud- som underentreprenörer är avgörande för ett fungerande upphandlingsarbete. Detta till trots kontrollerar bara 42 procent av kommunerna samtliga underleverantörer innan avtalsskrivning. Med de löpande kontrollerna är det ännu sämre ställt.
– I årets rapport (pdf) blir det tydligt att det är de kommuner som saknar skriftliga rutiner för uppföljning också är de som överlag har ett svagt kontrollarbete, säger Emil Johansson.
LO-distriktet pekar också på möjligheten att ställa olika sociala krav. Idag ställer två av länets kommuner krav på kollektivavtal medan 75 procent ställer krav på kollektivavtalsliknande villkor i alla eller delar av sina upphandlingar.
– Krav kan och ska ställas, men det räcker inte. Vi vill se en kraftfull satsning på ”vita jobb-modellen” från Stockholmskommunernas sida, säger Fredrik Sirberg, ordförande för LO-distriktets ekobrottskommitté.
Järfälla bäst på uppföljning
Järfälla kommun är bäst i Stockholms län på att följa upp sina upphandlingar. Enligt LO-distriktets undersökning är Danderyd och Sollentuna sämst.
| 2014-06-03
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer