Miljöstyrningsrådet tog fram sina första nyttokalkylatorer redan år 2012. Tanken var att erbjuda upphandlare med flera ett enkelt verktyg för att kunna visa för verksamhetschefer, beslutsfattare och ekonomer att det lönar sig att ställa miljökrav.
– Kalkylatorerna visar rent konkret att det lönar sig att ställa miljökrav vid upphandling, både för ekonomin och för miljön, säger Heini-Marja Suvilehto, projektledare på Miljöstyrningsrådet.
Nu har kalkylatorerna, som är gratis, uppdaterats. Det finns beräkningshjälp för inomhusbelysning, fordon, vitvaror, dryckesautomater för varm dryck, projektorer, tv-apparater och kött.
Upphandlande organisationer väljer själv ambitionsnivå. Miljöstyrningsrådet har tre olika kravnivåer vid upphandlingar: bas, avancerad och spjutspets. Nyttan för respektive kravnivå jämförs i de flesta fall med en konventionell produkt.
– Genom att välja krav på en tuffare nivå i kalkylatorn syns det hur mycket mindre utsläppen blir och vilka besparingar det kan handla om, säger Heini-Marja Suvilehto.
Skillnaden mellan produkterna visas i form av inbesparing i kronor och minskade koldioxidutsläpp. I kalkylatorn för inomhusbelysning ingår kostnader för både inköp och drift. Hänsyn är även taget till variation i ljuskällornas livslängd.
Kalkylera för miljönytta
Miljöstyrningsrådet har uppdaterat sina nyttokalkylatorer. Det finns nu beräkningshjälp för den som vill visa på nyttan med att ställa krav på exempelvis fordon, vitvaror, kött och inomhusbelysning.
| 2014-04-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer