Vatten, vind och kärnkraft står för grundbehovet av el. Samtidigt gäller det för Svenska kraftnät att ha en beredskap för extrem kyla, torrår och tekniska problem i de anläggningar som producerar elen.
Därför gör myndigheten regelbundna upphandlingar av en så kallad effektreserv. Upphandlingen omfattar både elproduktion som snabbt kan sättas in och förbrukningsreduktioner hos stora elintensiva företag.
Upphandlingen av reservens produktionsdel för vintrarna 2015/2016 och 2016/2017 är redan klar. Den omfattar totalt 660 MW elproduktion som kan startas upp på begäran av Svenska kraftnät.
Uppdraget att stå standby vanns av Eon Värmekraft Sverige, Karlshamnsverket block 2 och block 3, om totalt 660 MW. Karlshamnsverket är landets största fossileldade kraftverk, om än ett rent sådant.
Svenska kraftnät tidigarelade upphandlingen på grund av Sydvästlänkens senarelagda drifttagning. En generellt ökad osäkerhet om kärnkraften och branschens önskemål om större långsiktighet bidrog också till detta beslut.
För Karlshamnsverket innebär ordern, som är på drygt 100 miljoner kronor, att anläggningen räddas från en trolig nedläggning.
Karlshamn ger extra kraft
Svenska kraftnät har upphandlat produktionsdelen av den effektreserv som kan behövas under kommande vintrar om de blir kalla. Det blir Karlshamnsverket som startar vid behov.
| 2015-01-09
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer