Svenska kommuner köper en hel del sten och markbeläggning från utländska leverantörer. År 2006 uppdagades stora brister vad gäller arbetsskydd, arbetsmiljö och säkerhet i framför allt kinesiska stenbrott. Det fick Göteborgs stads trafikkontor att gå samman med ytterligare tre kommuner för att formulera etiska krav.
– Samarbetet med andra kommuner ger oss ett viktigt erfarenhetsutbyte, kostnadsfördelar och en enhetlig handlingsplan mot entreprenörer och leverantörer, säger Anders Roth, miljöchef på trafikkontoret i Göteborgs stad.
Göteborg, Stockholm, Malmö och Örebro har nu följt upp de etiska kontraktsvillkor som ställs på stenproduktion. Fyra entreprenörer, fyra grossister och sju underleverantörer ingick i studien som genomfördes under sommaren och hösten 2010.
Etablerade revisionsföretag med lokala representanter inspekterade stenbrott och anläggningar för stenbearbetning i Kina och Portugal. I Portugal ser det relativt bra ut. Bara mindre brister kunde konstateras:
– Men det är nedslående att det inte hänt mer i Kina sedan den uppföljning som vi gjorde för två år sedan, säger Kenneth Erlandsson, upphandlingschef vid Malmö stads gatukontor.
Flera av de inspekterade enheterna i Kina uppfyller inte de ILO-konventioner som finns i kontraktsvillkoret. Nu kräver städerna bättring:
– Nu kommer vi att skärpa våra kontraktsvillkor gentemot entreprenörer ytterligare när det gäller uppföljning och kontroll.
En kommungemensam handlingsplan har tagits fram. I den ingår bland annat enskilda möten med berörda entreprenörer och leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer