Det berättade Emma Börjesson, projektledare på Malmö stads miljöförvaltning, när hon i torsdags medverkade i Malmö stads digitala föreläsningsserie Klimatprat under rubriken ”Cirkulär upphandling – ett verktyg för klimatomställning”.
Ambitionerna för klimatväxling har koppling till både miljöprogram och kretsloppsplan för Malmö stad.
– Det är ju annars vanligt för resor med en avgift som läggs på och vi tänker att det bör gå att applicera även på inköp av varor. Bara som ett exempel: en krona läggs på varje möbel som köps in och som kan gå till att finansiera Malvin, säger Emma Börjesson.
– Vi jobbar med detta under våren för att se hur vi kan gå vidare. Det är någonting som vi tror på – att skapa incitament för cirkulära lösningar.
Parallellt pågår ett arbete med att få igång Malmö stads interna återbrukssystem igen. Systemet – Malvin – firar tioårsjubileum i år.
– Men det har legat lite på is och där tittar vi på finansiering och praktiska löningar för att komma igång, säger Emma Börjesson.
Planerna för klimatväxling och Malvin finns med på den åtgärdslista som Malmö stad tagit fram för att öka de cirkulära flödena.
En annan punkt på samma lista är att arbeta med cirkulär avyttring där det skiljer mellan olika produkter. För exempelvis it-utrustning har Malmö stad inbyggt i avtal hur det ska hanteras på ett resurseffektivt sätt tillsammans med leverantören.
– Men vi ser också behov av en kontakt som hjälper förvaltningarna när de behöver göra sig av med saker och se till att det sker återbruk och återvinning där det går.
En viktig grund för arbetet är att kunna visa nyttan med ett cirkulärt förhållningssätt inom kommunorganisationen.
Malmö stad har också delvis sådana beräkningar efter en kartläggning som genomförts tillsammans med forskningsinstitutet Rise.
I den sätts ambitionerna för att förlänga livslängden för olika produkter som exempelvis mobiltelefoner, från 2,5 till 5 år.
– För de kategorier vi tittade på såg vi möjligheterna att spara 34 miljoner kronor per år om vi jobbade mer cirkulärt. Då tycker vi ändå inte att det handlar om så jättestora förändringar. Och utsläppsminskningen skulle motsvara 3500 flygresor Malmö-Mallorca, tur och retur, säger Emma Börjesson.
Hon menar att Malmö är en av de kommuner som nått längst inom cirkulär upphandling.
– Det finns några framgångsfaktorer som att vi startade smått och testade oss framåt, engagemanget hos upphandlare, stödet som går att få från våra hållbarhetskoordinatorer och att vi lärt oss att när marknaden är redo så går allt mycket lättare.
– Upphandlingarna ger förutsättningar. Sedan måste vi bli bättre på att förlänga livet på det som köps in – med reparationer, underhåll, återbruk och så vidare. Vi gör en del redan men vill göra mycket mer inom det området, säger Emma Börjesson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer