Upphandlingsmyndigheten ställer sig positiv till att i större utsträckning ställa arbetsrättsliga villkor vid offentliga upphandlingar. I remissvaret (pdf) på den statliga utredningen konstateras att det är av stor betydelse att sociala hänsyn tas för att enskilda arbetstagare ska få sunda arbetsvillkor, att social dumpning motverkas och att sund konkurrens ska upprätthålls.
Fast förslagen innebär såväl juridiska som praktiska utmaningar. Bland annat ser myndigheten svårigheter med att förena upphandlingslagstiftningens krav på likabehandling och transparens med den svenska arbetsmarknadsmodellen.
– Det är många svåra avvägningar som ska göras när det gäller lagstiftning om villkor enligt kollektivavtal, säger Ann-Christin Nykvist, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.
Frågans komplexitet gör att ytterligare analys av delar av förslagets förenlighet med unionsrätten och den svenska lagstiftningen efterfrågas.
– De möjligheter som finns i upphandlingslagstiftningen att ta sociala hänsyn vid offentlig upphandling bör utnyttjas i större utsträckning, säger Ann-Christin Nykvist.
För att inte tappa tid vill Upphandlingsmyndigheten arbeta offensivt utifrån de goda erfarenheter av att utveckla frivilliga kriterier som myndigheten har:
– Vi tar därför nu ett initiativ och startar ett pilotprojekt inom området persontransporter där vi ska ta fram villkor i nivå med kollektivavtal inom ramen för vår kriterieverksamhet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer