Flera stora offentliga upphandlingar av bland annat it-konsulter samt bemannings- och flyttjänster har under senare år uppmärksammats för att budgivare lagt uppenbart taktiska anbud. I vissa fall har det handlat om rena nollbud.
I arbetet med att kartlägga problematiken runt strategisk budgivning tar Konkurrensverket nu hjälp av externa krafter. Uppdraget har gått till Kristian Pedersen och Karl Lundvall.
– Ett jättespännande uppdrag som vi just har påbörjat, säger Kristian Pedersen, advokat och delägare i advokatfirman Delphi med speciellt intresse för upphandling.
Tillsammans nationalekonomen Karl Lundvall, som verkar vid Copenhagen Economics, ska han under några hektiska vårmånader kartlägga strategisk budgivning. I uppdraget ingår också att föreslå möjliga lösningar på upplevda problem:
– Vår målsättning är att höja nivån på det samlade vetandet inom området.
Kristian Pedersen förklarar att det idag finns rätt lite kunskap om och statistik kring nollbud.
– Därför har det varit öppet för rätt mycket tyckande och spekulationer.
I duons arbete ingår en enkät med upphandlande myndigheter och leverantörer. Kristian Pedersen berättar att själva rapporten ska vara färdig i maj.
Att strategisk anbudsgivning är ett svårfångat begrepp håller han med om. Det är fullt tillåtet för en leverantör att lämna ett lågt pris – och självklart också att göra mest möjliga av sitt anbud inom ramen för den utvärderingsmodell som används i den aktuella upphandlingen.
– Skulle man däremot inte vilja eller kunna leverera till offererat pris blir det förstås en helt annan sak.
I forskningsuppdraget till Kristian Pedersen och Karl Lundvall ingår att göra en grov uppskattning av omfattningen av problemen.
– Vår analys sker utifrån såväl nationalekonomiskt som juridiskt perspektiv.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om nollbud.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer