Konkurrensverket genomförde under 2015 och 2016 en fördjupad upphandlingsgranskning av Timrå, Alvesta och Gnesta kommun. Granskningen ledde bland annat till att Timrå kommun fick betala 60 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för köp av begagnade datorer. I flera tillsynsbeslut fick kommunerna kritik, bland annat för inköp av hängbro, konsulter, VA-tjänster samt köp av kopiator och toner.
Nu riktar Konkurrensverkets avdelning för upphandlingstillsyn sin uppmärksamhet mot universitets- och högskolesektorn och inleder flera nya tillsynsärenden mot Lunds universitet. Under året har ett arbete pågått för att samla in och analysera information om Lunds universitet och Malmö högskolas inköp och upphandlingar. Arbetet genomförs som en fördjupad upphandlingsgranskning och syftar till att kontrollera om myndigheters inköpsverksamhet sker i enlighet med upphandlingsregelverket.
Tanken är att granskningen ska påvisa eventuella strukturella problem vad gäller inköp och upphandling samt avtalstrohet. Det långsiktiga målet är att skattepengar ska användas på bästa sätt, bland annat genom att konkurrensen tillvaratas.
Konkurrensverket gör en grundlig analys varje år, där de bland annat identifierar enskilda branschområden eller upphandlande myndigheter som kan vara relevanta för fördjupad granskning. Med hjälp av analysen kan de sedan prioritera och planera tillsynsarbetet.
De lärosäten som utreds identifierades i den årliga analysen. I denna använde verket bland annat överprövningsstatistik och Riksrevisionens granskningsrapporter.
Konkurrensverket har bland annat gjort en systematisk genomgång av leverantörsreskontra och matchat utbetalningar över direktupphandlingsgränsen mot annonserade avtal och ramavtal. En del av de utbetalningar som de inte kunnat matcha mot något avtal går verket vidare med för att ta reda på om det rört sig om otillåtna direktupphandlingar, eller om det funnits undantag enligt upphandlingslagstiftningen.
Just nu är Konkurrensverket nu inne i ett läge där de startar upp enskilda tillsynsärenden, som kan leda till att de fattar tillsynsbeslut eller ansöker om upphandlingsskadeavgift. Tanken är att slutsatserna från granskningen sedan sammanfattas i en tillsynsrapport, som ska kunna användas och vara vägledande även för flera lärosäten.
Det går, enligt verket, i dagsläget inte att säga hur många tillsynsbeslut som kommer att fattas, eller hur många ansökningar om upphandlingsskadeavgift som kommer att lämnas till Förvaltningsdomstolen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer