I den sammanställning av statistik över offentliga upphandlingar som Doublecheck gjort visar det sig att det finns en uppstickare bland koncernerna som ligger precis utanför topp 10-listan.
Det är konsultmäklaren Zerochaos som med sin ökning på 76 procent mot deras affärsvärde 2014 placerar sig på 12:e plats. Totalt skapar denna koncern en affärsomsättning om 2,2 miljarder kronor. Generellt kan sägas att denna typ av bransch, konsultmäklare, är den enskilda bransch som utvecklats mest mellan åren. Från att under 2014 skapat affärer för två miljarder kronor gjordes under 2015 affärer för 3,3 miljarder kronor via dessa konsultmäklare, det är en ökning på cirka 67 procent.
Att använda konsultmäklare har prövats hos Konkurrensverket som 2013, efter flera klagomål, granskade ett ärende där Storstockholms lokaltrafik, SL, upphandlat konsultmäklare till ett värde uppemot 800 miljoner. Verket avskrev ärendet (pdf), men diskussionerna om lämpligheten har fortsatt, bland annat när de började användas som förmedlare i exempelvis livsmedelsupphandlingar, något som fått Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten att se över hur mellanhänder används och lagligheten i användandet.
– Genom detta vill vi bidra till en rättssäker tillämpning av gällande regelverk och ge upphandlande myndigheter och enheter verktyg i det strategiska arbetet med att planera och genomföra upphandlingar, sa Ulrika Sjöholm, projektledare vid Upphandlingsmyndigheten när granskningen inleddes i höstas.
En rapport har varit beräknad till våren 2016 och Upphandling24 har inte lyckats få några besked om tidsplanen.
I väntan på vad granskningen kommer fram till har vi talat med Andrea Sundstrand, advokat, författare och Sveriges enda docent i offentlig upphandling.
Hon berättar att idén att upphandla mäklare inte är något problem i sig.
– Det är viktigt att förstå att det enda som upphandlas är själva mäklartjänsten, inte andra tjänster. Ingår även andra tjänster ska de upphandlas för sig enligt bestämmelserna i LOU för att det ska vara lagligt, säger Andrea Sundstrand.
Hon tar ett exempel.
– Staten har en resebyrå som hjälper till att bland annat boka resor, men den upphandlade byrån får endast boka resor som staten själv har upphandlat och har avtal med. Det handlar alltså om en tjänst att förmedla resor, inte att tillhandahålla själva resan för den är redan upphandlad. Det är samma med försäkringsmäklare. Att upphandla försäkringsmäklare innebär bara att man upphandlat tjänsten att förmedla redan upphandlade försäkringslösningar, inte en upphandling av försäkringarna, säger Andrea Sundstrand.
Konklusionen är logiskt att kompetensmäklare i den form som nu upphandlas av bl.a Väsby och andra, inte är möjlig att använda som försörjning av olika tjänster. LOU är tydlig med att modellen förutsätter en inköpscentral eller liknande . Egentligen ingen komplicerad fråga.
Jag tror för egen del att frågan om olika typer av mellanhänder och LOU rymmer flera svårigheter. Det är därför välkommet att både tillsyns- och stödmyndigheten tittar närmare på det här. Hoppas bara att de kan enas i sina slutsatser, eller att det i vart fall blir tydligt för oss “på golvet” vari eventuella skillnader ligger så att man får en ärlig chans att göra rätt. En sak jag tycker är märklig i sammanhanget är dock hur frågan om mellanhänder blir – eller tycks bli – klurig bara för att det gäller konsulttjänster. Jag har i alla fall aldrig själv stött på någon som tycker att det skulle vara problematisk att myndigheter upphandlar generalentreprenader istället för en massa utförandeentreprenader eller en grossist för leveranser av livsmedel istället för en mjölkbonde, en leverantör av ägg eller paprika osv., trots att båda typerna av avtal – på ett liknande sätt som för konsultmäklarna – ju innebär att myndigheten får en part som i sin tur köper från flera utan (offentlig) upphandling. Enligt mig är det fel eller okej eller något mitt emellan att använda sig av mellanhänder oavsett vad kontraktsföremålet är.
Äntligen blir det en verklig genomgång. Antingen lurade SL Konkurrensverket fullständigt av banan när Konkurrensverket avskrev ärendet förra gången eller också totalblundade Konkurrensverket för verkligheten. I Konkurrensverkets förra beslut står det att Zerochaos ska hjälpa till med administration etc men i verkligheten tecknar Zerochaos avtal med konsultföretagen utan att en enda LOU/LUF-upphandling har genomförts av varken SL eller Zerochaos.
Om systemet får fortsätta kan många myndigheter klara sig med en upphandling per år i en treårscykel. År ett upphandlas en konsultmäklare, år två en entreprenadmäklare och år tre en varumäklare.
Jag för min del skulle nöja mig med att upphandla en mäklarmäklare. Ett kontrakt, med 50 års löptid. Boom!