Det var i Dagens samhälle om Viktor Morawski, upphandlingschef i Värmdö kommun, varnade för att inköpsverksamhet dras med i allmänna sparbeting i främst kommuner och regioner.
Han betonar att det vore kontraproduktivt att skära ner på inköp, då det är väl dokumenterat att exempelvis ökad avtalstrohet med ett par procentenheter i en medelstor kommun ger flera miljoner kronor i lägre kostnader.
– Det lönar sig faktiskt att inte spara på vårt område och det ville jag få fram. Jag kände ett behov av att ventilera mina tankar nu när budgetarbetet pågår för fullt i många organisationer, men jag hade nog inte räknat med så mycket reaktioner som jag fått den senaste veckan, säger Viktor Morawski.
Vad har du fått för signaler?
– Många inköpschefer är oroliga för att det kommer sparkrav och det kan då både handla om osthyveln där man sparar lite överallt eller, ännu värre, att man gör en uppdelning i kärnverksamhet och administrativa delar där inköp räknas som administrativt med stora sparbeting.
Martin Kruse, ordförande för Sveriges offentliga inköpare, SOI, lyfter också riskerna med att inköp räknas som en stödfunktion.
– Det menar jag är ett väldigt föråldrat synsätt, men så ser det tyvärr ut i många organisationer.
Vad ser du för risker för nedskärningar på inköp nästa budgetår?
– Den oro som finns känns befogad. Jag hoppas verkligen att man tänker till och inte gör som jag ser det en form av dubbelfel genom att skära på inköp. Dels riskerar man att få sämre avtal och där även bygga fast sig med långsiktiga effekter som fyra år för ramavtalen, dels missar man den potential som ofta är outnyttjad med ett strategiskt, aktivt inköpsarbete som utan problem brukar kunna minska spenden med fem procent genom att se över köpmönster och ordna bättre avtal.
I diskussionen på sociala medier efter Viktor Morawskis inlägg har även följt inlägg som lyfter betydelsen av att inköpsorganisationer påtalar fördelarna med att inte skära ned på inköp.
Göteborgs stads inköpsdirektör Henrik Karlsson skriver i en kommentar på Linkedin:
”Det vi kan bli bättre på, alla vi som verkar inom området, är att visa på effekterna av vårt arbete. Ingen politiker eller chef säger nej till en besparing som inte kostar något i minskat kvalitet. Vi har med andra ord en viktig uppgift i att förklara att det vi erbjuder leder till en sådan besparing. Vi vet det ju, men vi ska visa det också!”
Viktor Morawski och Martin Kruse instämmer i resonemanget.
– Det här är ett område vi kan och behöver jobba med, Att synliggöra nyttan av bra avtal och bra avtalsuppföljning – både ekonomiskt och utifrån andra värden som kvalitet – kan göra skillnad på resurser vi får, säger Martin Kruse.
Att spara på en verksamhet vars huvuduppgift är att göra bra affärer
och genom det frigöra kapital som
kan användas till kärnverksamhet är
hål i huvudet.
Inköps och upphandlingens dilemma ligger i att det många gånger är svårt att visa på en sparad krona
Helt rätt men självklart innebär en konkurrensutsättning av marknaden bättre villkor än att 10 – 15 förvaltningar själva springer ut på arbetstid och lägger kvalitetstid på röda lappar på enskilda produkter och tjänster.
Privat är det självklart att tillsammans köpa gräsfrö, gödning och gräsklippning i villaområden och varför gör man det jo man vill inte betala mer än man behöver utan man ser skillnaden mot att köpa sitt eget lilla behov.
Varför ska det vara så svårt att förstå att en stark köpare får ännu bättre villkor.