Totalt ökade kostnaderna för de 21 regionerna med 26 procent (727 miljoner kronor) jämfört med första halvåret 2021, enligt en sammanställning av SKR.
Det ger en sammanlagd kostnad för inhyrning av läkare och sjuksköterskor på drygt 3,5 miljarder kronor.
Bilden spretar dock. En tredjedel av regionerna har lyckats begränsa kostnadsökningen till 2-11 procent.
Men för fyra regioner är statistiken en dyster läsning. Värmland, Gotland, Västmanland och Uppsala är regioner där kostnaderna ökat med 53-70 procent.
Region Västernorrland står för lägsta kostnadsökningen – 2 procent – men kvarstår som regionen med högsta andelen hyrpersonal, 9,6 procent av den egna personalkostnaden.
– Vi ser att samtliga regioner har ökat andelen hyrkostnader väsentligt, vilket också innebär att konkurrensen om hyrpersonal har hårdnat. Vår självklara målsättning är att kunna minska våra hyrkostnader och i stället öka andelen fast anställda. I nuläget har vi dock en situation där vi är beroende av hyrpersonal för att kunna bemanna våra vårdplatser, säger regiondirektör Åsa Bellander.
SKR beskriver kostnadsökningen som delvis en ihållande pandemieffekt.
– Alla regioner eftersträvar att minska beroendet av inhyrd personal i vården. Första halvåret i år tvingades dock många regioner att hyra in mer personal, bland annat på grund av höga sjukskrivningstal och behov av återhämtning. Det råder också brist på personal med rätt kompetens i stora delar av landet, vilket försvårar rekryteringar, säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKR.
En delförklaring anses också vara ett ökat behov av direktupphandlingar för att klara bemanningen med högre priser som följd.
Totalt har kostnaderna för inhyrd personal nu ökat med 0,9 procentenheter till 4,2 procent av de totala personalkostnaderna.
För inhyrning av läkare var ökningen under fösta halvåret 18 procent och för sjuksköterskor 39 procent.
Fördelat på olika vårdformer var ökningstakten 34 procent för sjukhusvård, 24 procent för psykiatrin och 16 procent för primärvården.
Regionerna sätter nu sitt hopp för att vända utvecklingen till ett regiongemensamt ramavtal. Satsningen är omstridd och har kritiserats hårt av leverantörer. Västra Götalandsregionen, som är upphandlande myndighet, arbetar nu med en förnyad annonsering under senhösten med sikte på avtalsstart i mars nästa år.
– Regionernas ambition är att minska beroendet av inhyrd personal, men det kommer alltid att behövas för att täcka särskilda behov och hantera tillfälliga vårdtoppar. En regiongemensam upphandling hjälper oss att få bättre kontroll på kvalitet, kostnader och hur hyrpersonal fördelas över landet, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer