Det är hög tid att vi får till ett ramverk som inte bara uppmuntrar, utan också kräver, hållbara val. Mitt förslag är att Upphandlingsmyndigheten ställer krav på att fullständiga livscykelanalyser kan presenteras i regionala upphandlingar.
Vården förbrukar enorma mängder engångsartiklar, vilket de av sanitära och hälsomässiga skäl antagligen alltid kommer behöva göra. Enligt statens medicinsk-etiska råd, Smer, står vården för mellan 4,4 och 4,9 procent av de globala utsläppen.
Men, trots att vården kanske är en bransch som av sin natur alltid kommer ha stort behov av engångsprodukter måste ändå målet vara att vara klimatsmarta. Som ledare i ett innovationsbolag, som bland annat tar fram engångsartiklar för vården i nya typer av material, vet jag att en del av mitt, och andra företagsledares uppdrag, är att skapa bästa möjliga förutsättningar för vår planets fortlevnad.
Oseriösa aktörer gör det svårare att välja rätt
Ett av de stora problemen är att det finns oseriösa aktörer på marknaden. Aktörer som inte lever upp till vad de utger sig för att vara.
För att underlätta för vården och inköpare att enkelt kunna välja rätt måste vi få till ett krav på fullständig öppenhet i hållbarhetsredovisningen. Detta kan göras genom livscykelanalyser, LCA, där man helt enkelt analyserar produkters klimatpåverkan, från vagga till grav.
I dag finns det inga krav på att kunna presentera en fullständig LCA. Faktum är att du kan klippa ut vilken del som helst ur livscykeln och välja att bara presentera den – och då kan ju vad som helst framstå som klimatvänligt.
Det kan till exempel jämföras med att sälja en bil och bara berätta om att rutorna är tillverkade av återvunnet glas, men samtidigt aktivt undanhålla informationen om transporten, den rostiga karossen och de giftiga avgaserna bilen spyr ut.
Vården köper in allt från plasthandskar till riskavfallskärl i plast och allt låter bra när de får veta att produkterna är tillverkade av återvunnet material och att leveranserna klimatkompenseras.
Det som ofta mörkas är vad som händer när det väl är dags att kassera produkten, och vilken påverkan den delen har på miljön. För faktum är att så länge vi har plastprodukter som behöver förbrännas för att oskadliggöras, oavsett om det är jungfrulig plast eller återvunnen plast, är det fossila resurser som eldas.
Här behöver vi se en förändring nu. På regional nivå finns det redan i dag goda exempel där man förstått vikten av att ställa krav på sina leverantörer – och det är minst lika viktigt med initiativ underifrån som ramverk ovanifrån.
Sedan årsskiftet kräver Region Härjedalen Jämtland att de företag vars produkter används inom regionens verksamheter ska presentera en fullständig LCA vid anbud i upphandling. Detta är ett initiativ jag applåderar – men ska det verkligen vara upp till den enskilda instansen? Jag kan tycka att det borde ligga i hela nationen intresse, om inte hela världens.
Ställ krav på fullständig LCA
Vi har tydliga målsättningar i världen, i Europa, och inte minst i Sverige, när det kommer till att minska utsläppen – med alarmerande konsekvenser om vi inte uppnår våra mål och agerar snabbt. Det är hög tid att kasta ljus på spelet som pågår bland företag som främst letar efter ett snabbt sätt att tjäna pengar.
För att underlätta för vårdens inköpare att kunna välja grönt – att välja rätt – behöver vi se en förändring i hur hållbarhet redovisas och vilka krav på hållbarhetsredovisning som ställs. Vi behöver se krav från Upphandlingsmyndigheten om att det i vårdupphandlingar i Sverige ska presenteras en fullständig LCA för att få skicka in anbud.
Det är inte ett ansvar vi kan lägga på varje enskild vårdaktör eller inköpare, utan det behöver samordnas på en högre nivå. Sverige som land har länge haft en uttalad position som ledande inom klimatarbetet i världen. Det är hög tid att vi visar det även i vårdupphandlingar.
Genom att dela fullständig information om klimatavtrycket undviker vi missförstånd och främjar en mer välinformerad beslutsprocess som visar en vilja att ta itu med utmaningarna. Detta säkerställer inte bara att vi gör insatser som främjar en positiv klimatutveckling,utan även att Sverige fortsatt ligger i framkant inom grön innovationskraft.
Fredrik Andersch
Vd, Frostpharma
Ska det behövas så mycket snackande för såna självklarheter i miljövård? Numera? Akronymen KMA? Har den inte gjort sig hörd i branschen engångsprodukter inom svensk vård?
De oseriösa aktörerna? Släng ut fan-skapet härifrån o sätt dom på svältkur i något utvecklingsområde!