-Vi har på ett tydligt sätt efterlyst dialog om att samverka för att klara vaccinationsprogrammen men där har responsen varit bristfälligt från regionhåll. Det har börjar röra på sig något men jag är orolig för att det inte händer mer och att allt sker alldeles för långsamt, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges företagshälsor, som organiserar 450 enheter i 240 kommuner och samtliga 21 län.
Tidigt i förberedelserna inför massvaccinationen nämndes företagshälsan som en resurs även från regionhåll med dess särskilda möjligheter att erbjuda vaccination ute på arbetsplatserna.
Men förväntningarna om upphandling av externa vaccinatörer på bred front har nu vänts till en tydlig frustration bland många företag.
-Vi vill ligga steget före och vara redo att hjälpa till att vaccinera grupperna tre och fyra. Vi har de yrkesgrupper som krävs både vad gäller logistik, genomförande och administration, men ännu har vi inte fått några som helst besked eller ens frågor från regionerna. Det borde egentligen vara enkelt för regionerna att fråga och ställa samman fakta över: vilka aktörer kan vaccinera, hur många människor kan de vaccinera, när kan de köra igång? säger Joachim Morath, VD för Feelgood.
Runt 80 000 vaccinationer i veckan är den samlade kapacitet som företagshälsorna uppgett sig ha efter en undersökning bland medlemsföretagen.
En SvT-enkät visade att fem regioner – Gotland, Halland, Kalmar, Jämtland och Västmanland – lyfter fram företagshälsovården som en särskild resurs inom respektive vaccinationsprogram.
Även Region Skåne, som inte medverkade enkäten, har planerat för externa vaccinatörer. Utvärdering pågår av anbud för en första upphandling.
De lösningar som regionerna valt är skiftande med exempelvis en LOV-modell i Uppsala och det existerande vårdvalet för vaccination som grund i Stockholm.
Inom Region Gotland har Avonova fått uppdrag av regionen att vaccinera prioriterade personalgrupper under fas ett.
-Förutom de avtal vi har med Region Gotland och VGR pågår flera regionupphandlingar, exempelvis i Sörmland och Skåne, som är intressanta för oss, säger Avonovas chefläkare Andreas Carlborg.
-Vi har bevakat de olika regionernas upphandlingsförfaranden och på ett sätt har det varit svårt eftersom varje region gör på sitt eget sätt. Utöver det har vi försökt arbeta proaktivt och tagit kontakt med de regioner där vi har verksamhet med erbjudande att hjälpa till.
Företaget har lång erfarenhet av vaccinationsinsatser mot exempelvis säsongsinfluensa.
-Vårt fokus har varit utifrån den vaccinationserfarenhet vi byggt upp visa möjligheterna med att genomföra vaccinering ute på arbetsplatserna – både med perspektivet att det blir effektivt och att det är en smidig lösning ur ett smittohänseende, säger Andreas Carlborg.
Sveriges företagshälsor menar att det finns brister i regionerna kring hur man kan upphandla nödvändiga resurser under en kris.
-Här tror vi att landets kunniga upphandlare kan bidra mer – att visa på hur man upphandlar under en kris, säger Peter Munck af Rosenschöld.
Kritik finns också mot att de krav som ställs i upphandlingar är alltför snäva.
-Vårt arbetssätt ger också särskilda möjligheter att vaccinera ute på arbetsplatserna på ett effektivt sätt som sparar både tid och resurser. Vi har även möjlighet att rikta våra resurser för vaccination av samhällskritiska personalgrupper som räddningstjänst och omsorgspersonal, säger Peter Munck af Rosenschöld.
-Till stor del handlar det om en logistik- och organisationsfråga där vi kan uppleva att regionerna vill att allt ska skötas på ett visst sätt istället för att vara mer flexibel för de lösningar som företagshälsovården kan erbjuda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer