Lunds kommun krävs på 250 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att inte ha följt reglerna för offentlig upphandling. Konkurrensverket vänder sig till domstol med krav på 250 000 kronor i böter för otillåten direktupphandling av maskindiskmedel och service av diskmaskiner.
Upphandlingen av diskmedel och service annonserades samma månad som gällande avtal löpte ut. Upphandlingen kom senare att avbrytas.
För att inte stå utan leveranser förlängdes det tidigare avtalet med Procurator vid två tillfällen. Detta trots att förlängningsmöjlighet saknades. Kommunen försvarar sig med synnerlig brådska till följd av oförutsedd personalomsättning.
Konkurrensverket gör bedömningen att det handlar om dålig framförhållning. Förändrade personalresurser anses inte vara skäl nog för att åberopa ”synnerlig brådska”.
– När det gäller kända och förutsebara behov måste den upphandlande myndigheten ta ansvar och annonsera upphandlingar med god framförhållning, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Konkurrensverket vänder sig mot den andra förlängningen, som dessutom fortfarande gäller. Förlängningsavtalet bedöms som en otillåten direktupphandling:
– Om en upphandlande myndighet tvingas till en otillåten direktupphandling måste den begränsa den tid som direktupphandlingen gäller under, poängterar Dan Sjöblom.
Kammarrätten dömde i december Lunds kommun att betala upphandlingsskadeavgift på 250 000 kronor för att ha förlängt ett annat avtal, med Martin & Servera.
Kräver kvarts miljon för dålig framförhållning
Konkurrensverket vill att Lunds kommun ska böta 250 000 kronor för otillåten direktupphandling. Verket anser att kommunen brustit i framförhållning i sin hantering av kända och förutsebara behov.
| 2015-02-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer