Åtta gånger under onsdagskvällen försökte en Luleåbo att använda sitt trygghetslarm. Först efter fem timmar gick larmet fram till kommunens nattpatrull och vid hembesök hittades personen avliden.
–Det här är oerhört tragiskt, det som inte fick hända till följd av problemen med trygghetslarm har nu hänt, säger Gabriella Sjöström, socialchef i Luleå kommun.
Ett stort antal kommuner har sedan förra veckan upplevt omfattande problem med de larmlösningar som Tunstall står för som ramavtalsleverantör till SKL Kommentus.
Västra Götaland och Örebroområdet är ett par regionala exempel där lokala medier rapporterat om problemen.
Fördröjningar av larmen skapar stor oro och kritiken mot Tunstall gäller både teknikproblemen i sig, men också det som upplevs som nonchalans från företagets sida.
-Informationen från leverantören har varit bristfällig – det har varit omöjligt att komma fram för att få något besked så det tycker jag har varit under all kritik, säger Lena Ruth, socialchef i Arvidsjaur, till Sveriges Radio.
Ljungby kommun har fått ett leverantörslöfte att tekniken ska fungerar idag.
.-Men vi kommer att fortsätta att ha en ökad beredskap tills dess att vi är trygga i att det fungerar och jag ser att leverantörens ord och handling går hand i hand, säger socialchefen Greger Larsson till Smålänningen.
Det senaste pressutskicket från Tunstall har rubriken ”Just nu fungerar trygghetslarmen”.
-Jag beklagar det som våra kunder går igenom och förstår den osäkerhet som den här tiden har skapat. Vi fortsätter nu med de initiativ vi tagit för att bibehålla och säkerställa framtida leverans, kommenterar vd Johan Lenander.
När situationen stabiliserat sig väntar ett digert arbete med att reglera kommunernas merkostnader.
-Vi kommer att gå igenom respektive fall med våra kommuner och kunder och titta på våra avtal för en gemensam dialog, säger Johan Lenander till SvT.
En sak är att “digitalisera” och införa digitala lösningar. Det som ofta glöms bort är att underhåll av mjukvara och uppdateringar kostar. Hur länge skall systemet underhållas? Inköpen här måste ta höjd för det och samtidigt kräva “nollfelstolerans” . Fanns det med i inköpsvillkoren? Här är det kunder som betalar varje månad i tron att man alltid kan få hjälp och så fungerar det inte när det är skarpt läge. Att det kan gälla liv och död borde man begripa från leverantörens sida. Skulle tro att förtroendet för säkerhet och digitalisering är skadad nu.