– Inte sällan påstås att huvuddelen av löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan förklaras av förhållanden som att de arbetar i olika branscher eller yrken. Vår statistik omfattar sex yrkesgrupper och är justerad för en lång rad faktorer som påverkar lönen, och trots det visar den att kvinnor tjänar 3500 kronor mindre varje månad, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor på Jusek.
En ny rapport från Jusek visar på stora löneskillnader mellan män och kvinnor trots att lönepåverkande faktorer rensats bort. Det innebär att löneskillnaden som presenteras är rensad för effekter av deltidsarbete, bransch, arbetsområde, antal års erfarenhet, antal högskolepoäng, utbildning, arbetsgivarbyte, sektor och chefsbefattning. Resultatet är en löneskillnad på 3 500 kronor varje månad. Studien bygger på lönestatistik från 27 000 jurister, ekonomer, kommunikatörer, personalvetare, samhällsvetare och systemvetare som är medlemmar i Jusek.
Resultaten pekar på att kvinnor har mer att tjäna på lönesamtal än män. Medlemmar som haft lönesamtal har i genomsnitt 1 300 kronor mer i månadslön än de som inte haft lönesamtal. Vinsten för kvinnor är drygt 1 700 kronor i månaden och för män är den 750 kronor. Dock ligger kvinnor som haft lönesamtal fortfarande efter män som inte haft lönesamtal.
– Vår statistik visar att det finns oförklarade löneskillnader även för högutbildade kvinnor med en stark position på arbetsmarknaden. Det är glädjande att undersökningen bekräftar att kvinnor har mycket att vinna på att ha lönesamtal. Det tar inte bort hela gapet, men om fler kvinnor får möjlighet att prata om sin lön i lönesamtal kan löneskillnaderna minska, säger Lena Emanuelsson, förhandlingschef offentlig sektor på Jusek.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer