– Det finns en bild av att löneskillnaden mellan kvinnor och män beror på att kvinnor inte tar för sig tillräckligt mycket eller har för låga tankar om sin kompetens. Vår nya rapport visar tvärtom att kvinnor har högre tankar om sin kompetens jämfört med männen, säger Åsa Vernby, utredare och författare till rapporten.
I undersökningen fick nyutexaminerade kvinnor och män i Juseks medlemsgrupper värdera sin egen kompetens i förhållande till en fiktiv ”ideal” kandidat. Kvinnorna gav sig själva en genomsnittlig poäng på 8,2 och männen 8,0, på en skala där idealet motsvarade 10 poäng.
Undersökningen visar också att kvinnor både lämnar lägre löneanspråk och får lägre löner vid anställningstillfället. Akademikerkvinnorna anger i undersökningen ett genomsnittligt löneanspråk på 28 422 kronor per månad, medan männen anger 29 565 kronor, en skillnad på 1 143 kronor.
Deltagarna i undersökningen fick även avgöra vad som vore ett rimligt löneanspråk för den ideala kandidaten. Kvinnor anger i genomsnitt att ett rimligt löneanspråk för den ideala kandidaten vore 30 442 kronor i månaden, medan män i genomsnitt anger 32 051 kronor. Män anger alltså inte bara högre löneanspråk vid sin egen anställning, de uppfattar också att den rimliga nivån för den ideala kandidatens löneanspråk är högre.
– Genom att utgå från lönestatistik och resonera med sitt fackförbund kan löneanspråket bli mer välgrundat, säger Sofia Hylander, opinionsbildare med ansvar för arbetsmarknadsfrågor på Jusek.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer