Att små och medelstora företag ratar offentliga upphandlingar är ett växande problem. Köparna får färre alternativ och konkurrenstrycket försämras. I en färsk rapport från IT & telekomföretagen inom Almega beskrivs situationen som allvarlig.
– Företagen vill erbjuda de bästa lösningarna till den offentliga förvaltningen men upplever att de idag inte får möjligheten till det, säger Niklas Fyhr, näringspolitisk expert på IT & telekomföretagen.
Rapporten bygger på en enkätundersökning som organisationen tidigare i år genomförde bland sina medlemsföretag. Några större förbättringar har inte skett sedan förra enkäten år 2008. Då, som nu, pekar företagarna på osäkra volymer, irrelevanta krav, otydliga utvärderingsmodeller och avsaknad av uppföljning.
– Många av de problem våra medlemmar upplever beror alltså inte i första hand på brister i lagen om offentlig upphandling, säger Niklas Fyhr.
Anne-Marie Fransson är förbundsdirektör för IT & telekomföretagen. Hon betonar att man har den största respekt för det kvalificerade arbete som upphandlare utför:
– Det handlar om komplexa avvägningar mellan juridiska krav, affärsmässighet, lyhördhet för alternativ och vad den tekniska utvecklingen kan medföra. Dessutom förväntas hänsyn tas till olika politiska viljor att använda upphandlingsinstrumentet på andra sätt än de rent kommersiellt relevanta.
Rapporten ”Bättre offentliga it-affärer” (pdf) mynnar ut i tio punkter med syfte att förbättra upphandlingsprocessen. Bättre behovs- och marknadsanalyser, mer dialog inför upphandling, relevanta krav och avtalsvillkor samt ökad uppföljning är receptet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer