Ytterligare en tung instans har svarat på upphandlingsutredningen. Precis som Konkurrensverket välkomnar Kammarkollegiet flertalet av förslagen.
Kammarkollegiet håller i sitt remissvar (pdf) med upphandlingsutredningens om att det finns behov av ett utökat och samlat upphandlingsstöd. Generaldirektör Claes Ljungh säger att man upplevt detta behov från både upphandlar- och leverantörshåll:
– Många av de uppgifter som utredningen föreslår vad avser behov av ett utökat och samlat stöd för upphandlande myndigheter och leverantörer är goda idéer som främjar en effektiv offentlig upphandling och den goda affären.
Inte oväntat är Claes Ljungh på det klara med stödets organisatoriska placering:
– Vi anser att det samlade upphandlingsstödet bör placeras på Kammarkollegiet som idag ansvarar för den statliga ramavtalsupphandlingen och en stor del av den upphandlingsstödjande verksamheten.
Uppfattningen är att stödet även framöver ska vara av generell karaktär och alltså inte erbjuda detaljerad rådgivning i specifika ärenden. Inte heller genomförandestöd för hela upphandlingar bör bli aktuellt eftersom sådana tjänster erbjuds på en fungerande marknad.
Kollegiet verkar däremot inte anse att marknaden för upphandlingsdatabaser fungerar lika bra. Förslaget är att skapa en statligt finansierad annonsdatabas för att ge bättre överblick över affärsmöjligheterna.
Denna nationella databas ska innehålla samtliga annonser över gränsvärdet för direktupphandling. Som biprodukt kan databasen ge nyttig statistik.
Den föreslagna höjningen av beloppsgränsen för direktupphandling möter inget motstånd. Däremot framhålls vikten av att utforma interna riktlinjer för att säkerställa att konkurrensen på marknaden tas till vara även vid direktupphandling.
Förslaget om en medlingsfunktion avstyrks. Kollegiet anser att en sådan funktion skulle drabbas av gränsdragningsproblem visavi tillsynsmyndighet och domstolar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer