I undersökningen – som bygger på en enkät med 225 kommuners medverkan– viktas djurskyddskrav vid upphandling och andelen växtbaserad mat särskilt högt.
Det är främst landsbygdskommuner som placerar sig högt – till skillnad från 2020 då Malmö blev etta.
Men de tvära omkastningarna i topp-tio ser djurskyddsorganisationen som ett sundhetstecken.
-Det tyder på att kommunerna hela tiden utvecklas, något som syns tydligt i resultatet också, säger Cecilia Mille, undersökningsansvarig på Djurens rätt.
Tvåan Oxelösund (12 000 invånare, Södermanlands län) utpekas som något av en moralisk vinnare utifrån att det var jämnt om förstaplatsen i kamp med Askersund (11 500 invånare, Örebro län) och att det hela förmodligen avgjordes av poäng som Oxelösund missade på grund av ofullständiga enkätsvar.
Oxelösund är exempelvis en av endast 14 kommuner som lever upp till skärpta krav för att få poäng gällande köttminskning. Sådana mål behöver nu vara mätbara och tidsbundna.
Karlstad lyfts främsta kommun på området med ett mål att minska köttinköpen med 50 procent inom en femårsperiod, men både Oxelösund och Strängnäs har satt 36-50 procent som mål för samma period, enligt Djurens rätt.
Hela minskningen behöver dock inte märkas för eleverna eftersom Oxelösunds kommun kommit en bit på vägen med att minska matsvinnet.
-Vi har under många år ställt höga krav vid upphandlingen av animaliska produkter och vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden. Det är kul att det ger resultat och att vi står oss så bra i konkurrens med andra kommuner, säger Susanne Gutke, kostchef i Oxelösunds kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer