En lång rad svenska kommuner är så kallade Fairtrade cities. Denna diplomering innebär krav på etisk upphandling, ett bra utbud av rättvisemärkta produkter aktivt informationsarbete om rättvis handel.
När möjligheten för Fairtrade-diplomering nu öppnas även för landsting och regioner står Västmanland och Västra Götalandsregionen främst i ledet. Inget landsting eller region är dock diplomerad ännu.
Västra Götalandsregionen har beslutat att ansöka om att bli den första Fairtrade-regionen. Detta samtidigt som Västmanland, där processen inleddes 2014 med beslut av landstingsstyrelsen, blir det första Fairtrade-diplomerade landstinget.
– Fairtrade handlar om att välja varor som produceras på ett etiskt och moraliskt försvarbart sätt för att odlare och anställda ska få bättre ekonomiska villkor, säger Andreas Porswald, landstingsråd i Västmanland.
I Västmanland är sedan tidigare Fagersta kommun och Västerås stad Fairtrade cities. Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande, är stolt över att Västmanland blir det första Fairtrade-landstinget:
– Men det viktiga är att landstinget är med och bidrar till att odlarna får rimliga villkor, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer