-Tanken med den nya organisationstillhörighet som funnits i drygt ett år är att nå synergier genom att ha inköp och utredning i samma enhet och som en del av ekonomi- och styrningsavdelningen inom kommunledningsförvaltningen.
-Det känns som ett intressant grepp som nog också är ovanligt men just att upphandling innehåller en hel del utredningsarbete gör att vi kan dra nytta av varandra, säger Erik Lagerblad.
Han är själv ny som enhetschef sedan 1 november efter ungefär ett halvår som upphandlare vid Kristinehamns kommun (24 000 invånare, Värmlands län).
-Jag hade jobbat med inköp inom näringslivet sedan 2005, men var nyfiken på att pröva arbete inom det offentliga och jag bor dessutom i Kristinehamn. Sedan blev chefstjänsten ledig och eftersom jag har ledarskapserfarenheten från det privata så valde jag att söka.
Vad är intrycken hittills?
-De är ganska många men man slås av den otroliga mångfalden av kompetens som finns inom en kommunorganisation. Den är imponerande och det känns också väldigt spännande att man verkligen delar med sig av kompetens och erfarenheter.
-Kommer man från en värld som bygger på affärshemligheter så blir det väldigt annorlunda. Sedan är det en hel del från det privata också som jag kan sakna lite: närheten till leverantörer, förhandlingsmomentet i affärer och snabbare processer.
Kristinehamns kommun har med den halvtid som Erik Lagerblad jobbar operativt 3,5 upphandlartjänster.
-Under en tid har kommunens upphandling haft kort om folk men den upphandlingsskuld som byggts upp håller vi nu på att beta av med egna resurser och viss konsulthjälp.
-Så vi känner att vi mer och mer kan lyfta blicken och börja jobba mer strategiskt med upphandling. Vi har också väldigt bra gruppdynamik där jag och två medarbetare är nya inom kommunen det senaste året och där en medarbetare har jobbat åtta år. Vi kan bolla tankar om hur vi bäst kan jobba och utveckla verksamheten på ett kreativt och bra sätt.
Ett exempel på att Kristinehamns kommun arbetar mer utåtriktat är återkommande frukostmöten med den lokala leverantörsmarknaden.
Modellen bygger på fokusområden för varje möte och senare under våren planeras exempelvis ett möte om fastighetsunderhåll för att få in kunskap och tips lägligt innan flera ramavtal löper ut senare under 2022.
-Vi från upphandlingen finns även med återkommande på företagsluncher som ett kommunalt bolag, Näringslivssamverkan i Kristinehamn, anordnar.
Vilka är dina hjärtefrågor inom upphandling?
-Jag vill synliggöra inköpsfunktionen internt och externt – att man ser på oss som en resurs och inte en bromskloss. Sedan är det viktigt att hitta bra former för att öka kontakterna med företagen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer