– Det är en bred översyn och det känns väldigt intressant att gå igenom bankens arbete med upphandling utifrån alla perspektiv, säger Pia, som började på Riksbanken 12 augusti och närmast kommer från en tjänst som upphandlings- och avtalsjurist på Riksgälden.
På Riksbanken, som har runt 500 anställda, leder hon en upphandlingsenhet med tre upphandlare, en jurist och en avtalscontroller.
Redan från dag ett har uppdraget varit tydligt:
– Vi har inlett ett arbete med att se över hur Riksbanken jobbar med upphandling generellt. Det innebär att gå igenom rutiner, styrdokument och processer. Vi tittar också på systemstöd och stödet till hela inköpsprocessen, men även vår inköpsdata och om det går att använda den på ett mer ändamålsenligt sätt än vad vi gör idag.
Tidsramen för det digra arbetet återstår att ta fram.
– Det är ju ingenting som görs i en handvändning. Förändringsarbete måste få ta tid och planeringen av arbetet startar nu i november månad med utförande under 2025.
Pia Hedström har under hela sitt yrkesverksamma liv varit inriktad på offentlig upphandling. Tidigare har hon bland annat varit upphandlingschef inom Regeringskansliet och chefsjurist på dåvarande SKL Kommentus (nuvarande Adda).
– Jag har en bred erfarenhet efter att ha jobbat inom alla typer av offentlig verksamhet. Men just övergången från Riksgälden till Riksbanken är inte så stor. Vi har ett nära samarbete i olika delar som rör penningpolitik och finansiella frågor, men även ett nätverk inom upphandling.
Med en historik som går tillbaka till 1668 har Riksbanken en unik ställning i en jämförelse med andra myndigheter.
– Styrningen är annorlunda mot de statliga myndigheter som ligger under Regeringen. Riksbanken regleras istället av lagstiftning och ligger under Riksdagen, säger Pia Hedström.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer